Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR) objavilo je 1. izmjenu Poziva na dostavu projektnih prijedloga 'Potpora poduzećima za tranziciju na energetski i resursno učinkovito gospodarstvo' koji je inicijalno objavljen 1. srpnja. 

Na temelju analize broja potencijalnih prijavitelja, koja je izvršena u suradnji s poslovnim udruženjima - Hrvatskom gospodarskom komorom i Hrvatskom udrugom poslodavaca, utvrđeno je da poslovni sektor sugerira proširenje prihvatljivih razreda za ovaj poziv. Ministarstvo je stoga organiziralo dodatne konzultacije s Europskom komisijom kako bi se proširio opseg potencijalnih prijavitelja i time bolje odgovorilo na potrebe hrvatskog gospodarstva.

Pregovori su rezultirali suglasnošću s izmjenom uvjeta prihvatljivosti prijavitelja te je raspon djelatnosti unutar sektora prerađivačke industrije proširen od inicijalnih sedam na 15 prihvatljivih djelatnosti, a prihvatljivi prijavitelji utvrđeni su kao oni s udjelom troškova energije u ukupnom prihodu većim ili jednakim od dva posto u 2021. godini. Ovo je osobito važno u aktualnom trenutku, odnosno u uvjetima energetske krize, kada je potreba prelaska na obnovljive izvore i energetskih ušteda izraženija nego ikada prije, priopćeno je iz MINGOR-a

 

Guma i plastika 

Prihvatljivi razredi djelatnosti sada su proizvodnja prehrambenih proizvoda, pića, tekstila, odjeće, prerada drva i proizvoda od drva i pluta, proizvodnja papira i proizvoda od papira, tiskanje i umnožavanje snimljenih zapisa, proizvodnja kemikalija i kemijskih proizvoda, osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka, proizvoda od gume i plastike, ostalih nemetalnih mineralnih proizvoda, metala, gotovih metalnih proizvoda, osim strojeva i opreme, proizvodnja strojeva i uređaja te namještaja. 

Kako bi prijavitelji imali dovoljno vremena za pripremu dokumentacije, mijenjaju se i rokovi dostave projektnih prijedloga. Podnošenje projektnih prijedloga odvija se od 1. rujna u 11 sati do 19. prosinca u 11 sati. 

Izmjena natječajne dokumentacije objavljena je na poveznici: https://mingor.gov.hr/javni-pozivi-i-natjecaji-7371/javni-pozivi-i-natjecaji-ministarstva/otvoreni-javni-pozivi-i-natjecaji/7390.