Digitalna i pametna tehnička rješenja u zgradarstvu mogla bi značajno doprinijeti ispunjenju klimatskih ciljeva u tom području u Njemačkoj za 2030. godinu. Naime, tako pokazuje studija koju je proveo Bitkom i koja procjenjuje da bi ukupno smanjenje emisija ugljičnog dioksida zahvaljujući većoj primjeni digitalizacije i sličnih rješenja kojima nastaju pametne zgrade moglo iznositi čak 14,7 mil. t. To ujedno odgovara gotovo 30% vrijednosti ciljeva smanjenja emisija iz zgradarstva od 51 mil. t, koliko je to određeno u njemačkom Zakonu o zaštiti klime. 

Najveća prednost takvih rješenja je što se u stambenim i poslovnim zgradama mogu primijeniti razmjerno brzo, smatraju njemački stručnjaci. S druge strane, energetska obnova koja podrazumijeva poboljšanja ovojnice (toplinske izolacije, stolarije) zgrade ili pak rekonstrukciju termotehničkih sustava traje dulje i redovito znači povišene troškove. 

U spomenutoj studiji također su analizirana različita rješenja s obzirom na njihove potencijale za ostvarivanje klimatskih ciljeva i energetske učinkovitost. Tako se za uvođenje automatiziranog upravljanja sustava grijanja i pripreme potrošne tople vode potencijal smanjenja emisija procjenjuje na 10,8 mil.t CO2, a za automatizaciju rasvjete, ventilacije i klimatizacije 0,7 mil. t CO2. Istodobono, potencijal smanjenja emisija u slučaju primjenu inteligentnog povezivanja raznih sustava u zgradi, čime bi se energetske potrebe mogle ravnomjernije pokrivati i iskorištavati energija iz jednog u drugom dijelu zgrade (npr. električna energija iz sunčane elektrane na rovu za punjenje električnih vozila) procjenjuje se na 3,2 mil. t CO2

Studija je također pokazala da je potrebna strategija digitalizacije na razini cijele zemlje, kako bi se svi ti potencijali ostvarili, a osobito ako bi se pri tome mjere u zgradarstvu povezale s onima iz područja energetike ili prometa. Sustavna digitalizacija u zgradarstvu u svakom je slučaju ključ uspješne klimatske politike, napominju njemački stručnjaci, a izvijestio je njemački stručni portal 'CCI.Dialog'.