Vrijednost planiranih projekata koji će se provoditi kroz 19 mjera u sklopu Akcijskog plana energetske učinkovitosti Šibensko-kninske županije 2022-2024. iznosi 34,3 milijuna kuna, istaknuto je na Danu energetske održivosti Šibensko-kninske županije koji je održan prošli tjedan u Šibeniku. Organizatori tog događaja bili su Šibensko-kninska županija i Tehnička škola Šibenik. 

Ravnatelj Tehničke škole Josip Belamarić je istaknuo kako njihova škola teži energetskoj neovisnosti i u tom cilju provodi i planira projekte pretvaranja Sunčeve u električnu energiju. 

Predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) održali su prezentaciju o mogućnostima sufinanciranja energetski učinkovitih projekata te predstavili javni poziv za sufinanciranje mjera prilagodbe klimatskim promjenama. 

Župan Marko Jelić je pak predstavio Akcijski plan energetske učinkovitosti Šibensko-kninske županije 2022-2024. 

"Ukupna vrijednost projekata koji se planiraju provesti ovim trogodišnjim planom iznosi 34,3 milijuna kuna, i to kroz 19 mjera kojima će Šibensko-kninska županija provoditi aktivnu politiku povećanja energetske učinkovitosti. Od toga, 15 mjera se odnosi na energetsku učinkovitost u zgradarstvu kojima se nastoji poboljšati energetska učinkovitost zgrada smanjenjem toplinskih gubitaka, što će rezultirati uštedama u potrošnji energenata, smanjivanjem režijskih troškova, dovesti do poboljšanja uvjeta za rad i učenje te do smanjenja emisija stakleničkih plinova", rekao je, objavljeno je na stranicama Šibensko-kninske županije.

 

Fotonaponski sustavi 

Navedene mjere, nastavio je, odnose se na izradu projektno-tehničke dokumentacije, odnosno energetsku obnovu osnovnih škola Skradin, Vodice, Primošten, Jakova Gotovca (Unešić), Antuna Mihanovića Petropoljskog (Drniš), Srednje škole Lovre Montija (Knin), Tehničke škole Šibenik, Doma za starije i nemoćne (Knin), Doma zdravlja (Knin), Razvojne agencije Šibensko-kninske županije i Razvojno inovacijskog centra AluTech. 

"Upravo je završen projekt Sanacije krovišta sportske dvorane i postavljanje LED rasvjete u SŠ Lovre Montija, vrijedan više od 3,3 milijuna kuna te projekt 'Šibensko-kninska organizacija za lokalne izvore čiste energije' koji je u provedbi, a u čijoj je pripremi sudjelovala Razvojna agencija Šibensko-kninske županije. Nositelj projekta je Tehnička škola Šibenik, dok su partneri: OŠ Domovinske zahvalnosti, OŠ dr. Franje Tuđmana, SŠ Lovre Montija i Cvjetni dom Šibenik. Projekt vrijedan gotovo 2,2 milijuna kuna financira se iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora, a zahvaljujući njemu bit će postavljeno pet integriranih fotonaponskih sustava te provesti niz informativnih aktivnosti", napomenuo je. 

Uz navedeno, dodao je, Akcijskim planom predviđaju se mjere u prometu koje obuhvaćaju aktivno provođenje treninga eko vožnje te ostale mjere koje se odnose na provedbu više edukativnih radionica na temu energetske učinkovitosti za zaposlenike Šibensko-kninske županije i djelatnike ustanova kojima je ta županija osnivač te provođenje Energetskih dana Šibensko-kninske županije u cilju podizanja razine svijesti o važnosti smanjenja potrošnje energije, kazao je.