Europska komisija jučer je pokrenula javno savjetovanje o mogućim novim mjerama za ekološki dizajn i označivanje energetske učinkovitosti mobilnih telefona i tableta. 

Cilj je savjetovanja prikupiti povratne informacije o mogućim novim mjerama, kao i one o navikama korisnika, preferencijama i odlukama o kupnji, uporabi, popravku i recikliranju mobitela i tableta. Rezultati savjetovanja pomoći će Komisiji procijeniti relevantnost novih regulatornih mjera kako bi se osiguralo da ti proizvodi postanu energetski učinkovitiji i održiviji te da ih je lakše popraviti, poboljšati, ponovno upotrijebiti i reciklirati. 

Nove inicijative za dulji životni ciklus proizvoda i osiguravanje da se upotrijebljeni resursi zadrže u gospodarstvu EU-a što je dulje moguće najavljene su u novom Akcijskom planu za kružno gospodarstvo koji je EK donijela 2020., uključujući moguće mjere za mobilne telefone i tablete.

 

Minimalni zahtjevi 

Komisija je prije nekoliko tjedana objavila pripremnu studiju o ekološkom dizajnu mobilnih telefona, pametnih telefona i tableta u kojoj se ocjenjuje izvedivost zahtjeva za ekološki dizajn i označivanje energetske učinkovitosti za te skupine proizvoda. 

Direktivom o ekološkom dizajnu utvrđuju se minimalni zahtjevi za proizvode kako bi se poboljšala njihova ekološka učinkovitost u smislu potrošnje energije, potrošnje vode, razina emisija i učinkovitosti materijala (kružno gospodarstvo), izvijestila je EK. 

U skladu s Uredbom o označivanju energetske učinkovitosti tim se zakonodavstvom osigurava da se proizvodi s najgorim svojstvima ne mogu staviti na tržište EU-a te se potrošačima omogućuje informirani odabir energetski učinkovitih proizvoda. 

Javno savjetovanje je otvoreno do 23. kolovoza.