Završna konferencija energetske obnove dviju područnih škola Prigorec i Kuljevčica koje spadaju pod OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog u Ivancu održana je ovaj tjedan, izvijestila je Varaždinska županija

Ukupna vrijednost projekta energetske obnove PŠ Prigorec nakon postupka javne nabave iznosila je približno 1,2 milijuna kuna, izjavio je ravnatelj osnovne škole Damir Jagić

"Projekt se s 536.475 kuna financira bespovratnim sredstvima EU-a, iz županijskog proračuna se financira 404.329,18 kuna, a 240.587,10 kuna je osigurano iz Programa sufinanciranja provedbe projekata EU-a na regionalnoj i lokalnoj razini. Vrijednost projekta po Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava je 937.453,50 kuna", napomenuo je.

Ovim projektom, dodao je, smanjit će se potrošnja primarne energije za 82 posto, a za isto toliko će se smanjiti i proračunska emisija CO2. Zgrada je iz energetskog razreda F prešla u B. 


Solarni kolektori 

Nakon provedenog postupka nabave radova, vrijednost obnove zgrade PŠ Kuljevčica iznosi nešto više od 1,09 milijuna kuna. 

"Odobreno je 420.965,80 kuna bespovratnih sredstava EU-a, dok je Varaždinska županija projekt sufinancirala s 492.817,92 kuna, a 180.384,12 kuna se sufinancira iz Nacionalnog fonda za sufinanciranje provedbe projekata EU-a na regionalnoj i lokalnoj razini. Vrijednost projekta po Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava iznosi 915.442 kune", istaknuo je Jagić, dodajući kako je u ovu područnu školu, među ostalim, ugrađen sustav toplovodnih solarnih kolektora za zagrijavanje potrošne tople vode i podršku sustavu grijanja, a zamijenjeni su i radijatori te su ugrađeni termostatski ventili. 

"U energetsku obnovu pet škola na ivanečkom području ulažemo čak 15,2 milijuna kuna. Prošle godine je obnovljena OŠ Radovan, obnovljena je područna škola Gačice, a Srednja škola Ivanec je također energetski obnovljena i dobila je novi izgled", rekao je zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin.