U Osijeku je održana 3. radionica prekograničnog projekta GREENENERGY koju provode gradovi Osijek i Novi Sad, a u sklopu INTERREG - IPA programa. Cilj je dvogodišnjeg projekta koji završava u siječnju sljedeće godine uvoditi zelene tehnologije u izgradnju, obnovu i opremanje zgrada.  Projekt ozelenjavanja gradova, razvoj i promocija energetske učinkovitosti i održive urbane sredine u prekograničnim gradovima Hrvatske i Srbije započeo je u srpnju 2019. godine i trajat će do siječnja 2022. 

U sklopu ovog projekta koji je sufinanciran sredstvima Europske unije putem program IPA INTERREG programa obnovljena je zgrada na srednjoškolskom igralištu, tako da je provedena cjelovita energetska obnova, postavljena je fotonaponska solarna elektrana snage 93 kW, te je izveden ravni zeleni krov. Europska unija sufinancira 85% sredstava, a ostatak partneri u projektu. 

"Predviđeno je da se tijekom projekta prati utjecaj na mikroklimu kod izvođenja zelenih krovova na zgradama u Osijeku i Novom Sadu na način da su u zgradi postavljene meteo stanice, te drugi uređaji unutar zgrade koji će pratiti toplinsku udobnost i kvalitetu zraka", rekao je voditelj projekta Hrvoje Krstić s Građevinsko - arhitektonskog fakulteta u Osijeku. "Ovaj projekt značajan je za Osijek, jer je po prvi puta napravljeno nešto što poštuje nove EU smjernice oko zelenih tehnologija i zelene tranzicije", rekao je pročelnik Upravnog odjela za projekte Europske unije grada Osijeka Srećko Kukić za HRT.