Župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić, već tradicionalno, prvog dana nastave obišao je neke od tamošnjih škola kako bi prvašićima poželio uspješan početak školovanja. 

Također, posjet školama bila je prilika osvrnuti se na aktualnu temu poskupljenja energenata. Pritom je Brodsko-posavska županija bila jedna od dalekovidnijih jer je energetski obnovila 23 osnovne i srednje škole kojima je osnivač. 

Kako su prosječne uštede u potrošnji energije ostvarene zahvaljujući energetski obnovama iznosile čak 80 posto prije poskupljenja energenata, rast cijena neće se značajnije odraziti na redovno odvijanje nastave.

 

Sunčane elektrane 

"Županija je jako puno uložila u energetske obnove obnovivši 23, tj. sve matične škole i time su ostvarene energetske uštede od 70, pa i 80 posto. Zanimljivo je istaknuti kako smo i pred završetkom ugradnje 16 sunčanih elektrana, ulaganja vrijednog više od tri milijuna kuna i ubrzo ćemo postaviti na zadnjoj školi jednu takvu elektranu koja će se koristiti za proizvodnju električne energije. Razgovarao sam danas s ravnateljicom škole u Bebrini i tamo će jedan takav fotonaponski sustav zadovoljavati sve potrebe škole pri opskrbi električnom energijom. Mi smo imali i sreće da smo se usmjerili prema takvim projektima, a sada vidimo da su to milijunski projekti, cijela obnova vrijedna je više od 30 milijuna kuna, i to iz bespovratnih sredstava Europske unije", izjavio je Marušić, objašnjavajući kako na bespovratna sredstva otpada 85 posto, a na vlastita 15 posto vrijednosti obnove. 

"Te sunčane elektrane realizirane su u okviru projekta prekogranične suradnje s kolegama iz BiH. Želim naglasiti da su uštede velike, tako da smo kompenzirali veliki rast cijena energenata, a ovaj tjedan očekujemo i određene korake Vlade koji će ići u smjeru pomoći upravo ovakvim institucijama poput škola, bolnica, kućanstava, a, siguran sam, i poduzetnika", kazao je, izvijestila je početkom ovoga tjedna Brodsko-posavska županija.