Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) danas je uspješno počeo sa zaprimanjem prijava za energetsku obnovu obiteljskih kuća, za što su građani pokazali iznimno zanimanje. 

Podnošenje prijava u sustavu ePrijave omogućeno je danas od 10 sati, a u nepuna dva sata prijavu za sufinanciranje za neke od mjera energetske obnove podnijela su 8432 građana. 

Kako je ranije najavljeno, Fond je zbog očekivanog velikog interesa osigurao dodatna sredstva te ukupan proračun za provedbu ovog javnog poziva iznosi 390 milijuna kuna. Sredstva su osigurana kroz Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR) u sklopu Plana korištenja financijskih sredstava dobivenih od prodaje emisijskih jedinica stakleničkih plinova. 

Prijave će biti obrađivane redoslijedom zaprimanja, dok god bude dostupnih sredstava.


Angažman lokalnih tvrtki 

"Programom je predviđeno sufinanciranje cjelovite energetske obnove, vanjske ovojnice i stolarije, ali i financiranje sustava za korištenje obnovljivih izvora. Za obnovu pojedine kuće je, ovisno o mjerama, moguće od Fonda dobiti i do 204 tisuće kuna bespovratnih sredstava. Cilj ovog poziva je povećanje broja energetski obnovljenih obiteljskih kuća u Hrvatskoj, što će rezultirati uštedom energije i smanjenjem emisije CO2, a sve kao dio ostvarenja strateških ciljeva smanjenja potrošnje energije u zgradarstvu", priopćeno iz FZOEU-a

Smanjenje potrošnje energije u energetski obnovljenim kućama podrazumijeva smanjenje mjesečnih troškova za energente, uz ukupno poboljšanje kvalitete života. 

Nadalje, planiranje i provedba ovih aktivnosti podrazumijeva i angažman lokalnih tvrtki i stručnjaka odnosno potiče gospodarsku aktivnost te povećava tržišnu vrijednost obnovljenih nekretnina.