Dr. sc. Vlasta ZANKI, dipl. ing. direktorica HEP ESCO-a u intervjuu Poslovnom dnevniku rekla je da HEP planira osnovati info centre energetske učinkovitosti koji će se nalaziti u 20 županijskih središta uglavnom u HEP-ovim Elektrama. Do kraja godine počet će raditi prvi info centar u Elektri u Zagrebu, a početkom 2013. i svi ostali će djelovati. Djelatnici HEP-a pružat će svim zainteresiranim građanima besplatnu savjetodavnu, servisnu i edukativnu uslugu, objasniti kako mogu štedjeti energiju te u kojem roku će se njihova investicija vratiti. Savjeti će se temeljiti na tipskim mjerama za povećanje energetske učinkovitosti u kućanstvima iz svih područja na kojima se može štedjeti, od električne i toplinske do primjene obnovljivih izvora energije. 
 
Građani su jako zainteresirani za najave da bi im HEP omogućio popuste na nabavu štedljivih žarulja, no točan datum kada bi to moglo startati još nije poznat iako Zanki kaže da će to biti do kraja godine. Ta tvrtka namjerava zbog intenzivnog razvoja novih projekata zaposliti 25 inženjera, a riječ je o pomoći pri postavljanju FN kolektora na kuće i stambene zgrade, kao i na sve HEP-ove zgrade po principu "ključ u ruke". U planu je i ustroj odjela upravljanja i gospodarenja energijom. Ta je tvrtka izvela projekte energetske učinkovitosti u hotelu Adria u Biogradu i MM klaonici, a dogovaraju se projekti za Belje i Elku

"Do kraja rujna upravna zgrada HEP-a u Zagrebu trebala bi dobiti energetski certifikat. Usporedno s time izrađuju se idejna rješenja za postavljanje fotonaponskih kolektora na veći broj HEP-ovih zgrada. Planiraju se fotonaponske elektrane od 10 do 30 kW integrirane u HEP-ove građevine. One će zauzimati površinu od oko četiri tisuće četvornih metara krovova na zgradama HEP-a, što će iznositi više od 400 kW instalirane snage. Time će HEP početi na svojim zgradama proizvoditi energiju iz obnovljivih izvora energije dajući tako primjer drugima. Iako je to mali korak, on će ući u kvotu hrvatske proizvodnje energije iz obnovljivih izvora. Svim mjerama energetske učinkovitosti i ugradnjom obnovljivih izvora energije HEP planira smanjiti svoju potrošnju energije u zgradama između 10 i 20%. Ne možemo građanima nuditi nešto što HEP nije sam napravio u svojoj kući. Nakon što provede te projekte s fotonaponskim sustavima, HEP ESCO će ih predati na daljnju proizvodnju i upravljanje tvrtki HEP Obnovljivi izvori energije", kaže Vlasta ZANKI.