Gradski prijevoz u Beču ekološki je sve prihvatljiviji. Unatoč rastu broja putnika i razvoju mreže javnog prijevoza, glavni grad Austrije uspijeva brojnim inovacijama poticati održivi razvoj javnog prijevoza, a već se godinama ulaže i u energetsku učinkovitost. 

S obzirom na aktualnu energetsku krizu, bečko gradsko poduzeće za javni prijevoz Wiener Linien ove jeseni i zime namjerava provesti nove mjere uštede energije kako bi smanjilo potrošnju i prilagodilo se situaciji. Tako bi se trebalo uštedjeti oko 10 posto godišnjih potreba za energijom na stanicama te u drugim zgradama bečkog poduzeća. 

Nove mjere obuhvaćaju snižavanje temperature u tramvajima, vlakovima podzemne željeznice i poslovnicama za 2 °C. Osim toga, u Beču planiraju smanjiti rasvjetu na stanicama. Umjetnička djela koja krase stanice više neće biti posebno osvijetljena, a svjetleći natpisi poduzeća više neće biti upaljeni. 

Na stanicama i u vozilima nastavlja se zamjena energetski neučinkovitih svjetiljki LED tehnologijom, a u zgradama će se postaviti prekidači s vremenskom sklopkom i senzori pokreta. Također će se optimizirati rad ventilacijskih sustava.

 

Energija kočenja 

U glavnom gradu Austrije predviđaju da će ovim mjerama uštedjeti približno 11 GW h godišnje, što odgovara godišnjoj potrošnji električne energije otprilike 3.000 kućanstava s četiri člana. Na grijanju bi trebali uštedjeti oko 6 GW h, izvijestio je Inozemni ured Grada Beča. 

Bečko poduzeće za javni prijevoz već dugo provodi brojne mjere kako bi dugoročno uštedjelo energiju. Tako godinama postavljaju fotonaponske sustave na svoje krovove. A do 2025. na krovovima površine 70.000 četvornih metara trebalo bi biti postavljeno ukupno 20 sunčanih elektrana. 

Potrošnja energije smanjena je i modernizacijom autobusnog voznog parka, a velike su uštede energije dosad ostvarene i zahvaljujući učinkovitijem korištenju energije nastale prilikom kočenja tramvaja. 

Energija nastala prilikom kočenja vlakova podzemne željeznice također pridonosi održivosti bečkog javnog prijevoza. Ta se energija pretvara u struju te se koristi za pokretanje ostalih vozila u blizini, kao i za napajanje pokretnih stepenica, dizala i rasvjete na postajama bečkog metroa. 

Poduzeće također ulaže u edukaciju svojih vozača kako bi podigli svijest o štedljivom načinu vožnje i korištenju energije kočenja.