Nije novost kako Europska unija do 2050. želi postati prvi klimatski neutralni kontinent. Tome u značajnoj mjeri može pridonijeti i zgradarstvo. Jer, prema procjenama, na zgrade otpada približno 40 posto potrošnje energije i 36 posto emisija CO2 u EU-u. Stoga, te velike potrošače i onečišćivače potrebno je staviti u okvire trenutačnih, ali i nadolazećih zahtjeva zelene i održive gradnje te projektirati zgrade gotovo nulte energije (nZEB). 

Na promicanju održive gradnje, infrastrukture i zelene energije već više od desetljeća radi Hrvatski savjet za zelenu gradnju koji je organizirao 4. Središnju konferenciju o održivoj gradnji. Ta konferencija održava se 24. i 25. studenog u Zagrebu. 

Dean Smolar, izvršni direktor Hrvatskog saveza za zelenu gradnju, ističe kako će se tijekom dva dana konferencije nešto više govoriti i o DGNB sustavu certificiranja održivosti zgrada. 

"DGNB sustav certificiranja je alat za planiranje i optimizaciju projekata s holističkim pristupom koji ne razmatra samo ekološki čimbenik zgrade, četvrti ili interijera, već uzima u obzir i onaj ekonomski. On je usklađen s europskim standardima i normama te u odnosu na druge svjetske sustave certificiranja ne zahtijeva usklađivanje dokumentacije za europsko tržište", kaže on, dodajući kako Hrvatski savez za zelenu gradnju razvija inačicu sustava prilagođenu hrvatskom tržištu te će organizirati edukacije za buduće konzultante.

 

Kampus i životinje 

U sklopu prvog dana tog događanja održan je, među ostalim, panel na temu održivosti i otpornosti gradova i velikih projekata u Hrvatskoj. 

Marko Dabrović, stariji partner u 3LHD-u, naglasio je važnost održivosti prilikom razvoja projekata u kojima sudjeluje ovaj arhitektonski studio. Primjerice, 3LHD od 2019. radi na Rimac Kampusu, novom sjedištu Rimac Automobila u Svetoj Nedelji koji se upravo gradi. U tom kampusu će se, među ostalim, nalaziti životinje.

Pri donošenju odluke o tome za koje je životinje taj prostor odgovarajući, savjetovao se i Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. A odlučeno je kako će u Rimac Kampusu zaposlenici i posjetitelji moći vidjeti guske i, primjerice, ovce. Krave su isključene jer ispuštaju metan, a zečevi vrlo brzo ugibaju, kazao je. 

Dario Zurovec, gradonačelnik Svete Nedelje, naglasio je kako pri takvim projektima politika ne treba biti sa strane, nego uključiti se te razgovarati s ulagačima, arhitektima i građevinarima. "Naša administracija je spora, ne trudimo se dovoljno kako bismo to ispravili, no u tome nam može pomoći tehnologija, ubrzati određene postupke i doskočiti takvim izazovima", objasnio je.

 

Isti smjer

Neven Mikec, direktor tvrtke VMD Model koja gradi stambeno-poslovne objekte, napomenuo je kako je ključno da developeri i ulagači djeluju zajednički. "Bitno je istovremeno kretati se u istom smjeru. Kvalitetni projekti donose dodanu vrijednost, a to su upravo oni zeleni", rekao je, dodajući kako pritom nije bitno promatrati isključivo profit. 

Gianmarco Čurčić Baldini, glavni izvršni direktor Baldinistudija, izjavio je kako je Hrvatska na dobrom putu održivosti, ali u dovoljnoj mjeri ne sagledava sve čimbenike korištenja prostora. 

Ľudo Černák, partner u nekretninskom developeru iz Slovačke Sitno Holdingu, istaknuo je kako kupce sve više zanima održivost. "Stoga, u projekte nastojimo uključiti Sunčevu energiju, pročišćavanje otpadnih voda, tj. one tehnologije koje pridonose održivosti, a koje su klijenti spremni platiti", kazao je. 

U sklopu konferencije, posebna pozornost posvećena je i temi 3D ispisa. Stoga je glavni govornik konferencije arhitekt Philippe Block, glavni i odgovorni za projekt Striatus mosta u Veneciji u Italiji. Riječ je o prvom mostu ispisanom u 3D tehnologiji. Predavača je osigurala Holcimova Zaklada za održivu gradnju.