U Nedelišću, Bjelovaru, Koprivnici i Varaždinu jučer su održane informativno-edukativne radionice o energetskoj obnovi kuća. Nakon što je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) sredinom rujna objavio Javni poziv, nastavio se veliki interes za sudjelovanje u programu. 

Radionice su tako okupile zainteresirane građane, certifikatore, ali i izvođače radova, koje su zanimali uvjeti sufinanciranja i detalji oko provedbe projekata. 

Prema riječima načelnice Sektora za energetsku učinkovitost Maje Rajčić i voditelja Službe za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije Mladena Ilijevića, koji su na radionicama održali prezentacije, FZOEU je za program osigurao čak 300 milijuna kuna kojima planira sufinancirati mjere poput toplinske zaštite ovojnice, zamjene stolarije, ali i sustave za korištenje obnovljivih izvora, uključujući sunčane elektrane. 

Toplinska zaštita vanjske ovojnice ili cjelovita energetska obnova kuća financira se s do 60 posto i to kućama energetskog razreda D ili lošijeg u kontinentalnoj, odnosno C ili lošijeg u primorskoj Hrvatskoj.

 

Gradsko sufinanciranje 

Sredstva su dostupna i isključivo za korištenje obnovljivih izvora, bilo za sustave grijanja ili za proizvodnju električne energije. Međutim, za njih se mogu prijaviti samo kuće energetskog razreda C ili boljeg u kontinentalnoj, odnosno B ili boljeg u primorskoj Hrvatskoj, kojima će na raspolaganju biti do 40, 60 ili 80 posto bespovratnih sredstava, ovisno o lokaciji, javlja FZOEU

Moguće je dobiti i do 204 tisuće kuna poticaja, ovisno o mjerama energetske učinkovitosti koje će građani primijeniti u svojim domovima. 

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj, koji je sudjelovao na jednoj od radionica, najavio je kako će i Grad sudjelovati u programu energetske obnove kuća te će projekte sufinancirati s dodatnih 15 tisuća kuna. "Tako želimo našim sugrađanima dodatno olakšati investiciju u ovakve projekte jer smo svjesni svih koristi koje taj program donosi, s ekološkog i financijskog stajališta", kazao je.

 

Nove ponude 

Uvjeti sufinanciranja i potrebna dokumentacija u mnogočemu ostaju isti u odnosu na godinu ranije, kao i elektronički način podnošenja. 

Tijekom radionice, djelatnici Fonda detaljno su pojasnili uvjete za prijavu, kao i svaki od potrebnih dokumenata. Pritom su sudionicima predstavili i rad u sustavu ePrijave, kako bi bili upoznati s potpunim procesom. 

Zaprimanje zahtjeva za sufinanciranje počinje 14. listopada u 9 sati. Zainteresirani građani do tad trebaju registrirati svoj korisnički račun, kako bi se na vrijeme mogli ulogirati i ispuniti prijavni obrazac te učitati svu potrebnu dokumentaciju. Sudionicima koji dokumentaciju već imaju spremnu, iz Fonda su savjetovali da radi promjene cijena na tržištu pribave nove ponude izvođača. Pritom je pojašnjeno kako su takve ponude informativnog karaktera te je kasnije izvođača moguće i promijeniti. 

S druge strane, dokumenti poput Izvješća o energetskom pregledu i Energetski certifikat vrijede više godina te ih nije potrebno ponovo izrađivati, ako nakon njihovog izdavanja na kući nije bilo dodatnih građevinskih radova.

 

Stručna pomoć 

Kako bi postupak prijave učinio što jednostavnijim, posebice onima koji nemaju praksu korištenja elektroničkih prijava, Fond građanima sufinancira i korištenje stručne pomoći. Za to je osigurano do 500 kuna, a iznos se isplaćuje s ostalim troškovima energetske obnove, temeljem računa ili ugovora o djelu. 

FZOEU je također najavio nastavak sufinanciranja u sljedećoj godini, pojasnivši kako Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine radi na novom Programu energetske obnove obiteljskih kuća, za razdoblje do 2030. godine.