U organizaciji Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), u sklopu događanja Gradovi i regije na Zagrebačkom velesajmu održana je konferencija pod nazivom 'Sustainable Energy Finance and Investment Summit'. Ovogodišnji skup, koji nastavlja tradiciju započetu 2011. godine u Cavtatu i nastavljeno 2013. u Tuheljskim Toplicama, okupio je brojne sudionike iz Hrvatske i inozemstva, a već na samom početku sudjelovali su brojni domaći i strani stručnjaci.
Skup je bio podijeljen u više sekcija, odnosno panela kako bi se najbolje odgovorilo zahtjevima i zanimanjima sudionika i time im približile mogućnosti za financiranje energetskih projekata. U sklopu prve sekcije pod naslovom 'Energija, gospodarstvo, financiranje' sudionicima je približena tema financiranja energetskih projekata i dani odgovori na često postavljena pitanja. Pri tome svakako vrijedi izdvojiti izlaganje predstavnice Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dr. sc. Vesne BUKARICE, dipl. ing., koja se osvrnula na financiranje projekata energetske obnove u 2015. godini. U drugoj sekciji predstavljena su tri uspješna energetska projekta iz područja javne uprave, poduzetništva i javno-privatnog partnerstva, a organizirana je u suradnji sa Zagrebačkom bankom. Nakon toga, uslijedile su dvije panel-rasprave o inovativnim načinima financiranja i provedbi energetskih projekata te o investicijskim potencijalima energetskih projekata. Pri tome su sudjelovali vodeći domaći stručnjaci i predstavnici Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, drugih državnih tijela, poslovnih banaka, lokalne i regionalne samouprave i tvrtki. Od brojnih prikazanih projekata vrijedi spomenuti toplinarski sustav u Pokupskom koji je konačno pred dovršetkom i elektrane na bioplin koje je ostvarila tvrtka Agrokor Energija. Uz to, u suradnji s Europskim fondom za energetsku učinkovitost (EEEF) održana je sekcija 'Otključavanje potencijala za energetske investicije u europskim regijama', pri čemu je raspravljano o financijskoj održivosti energetskih projekata i načinu jačanja kapaciteta lokalne uprave, a spomenuta je i najbolja europska praksa iz područja financiranja projekata prema ESCO-načelu, odnosno na osnovi ugovora o energetskom učinku. Konačno, u završnoj sekciji, koja je organizirana u suradnji s Društvom za oblikovanje održivog razvoja, dan je osvrt na mogućnosti sudjelovanja građana u energetskom planiranju, provedbu aktivnosti, ali i financiranje projekata na osnovi modela grupnog financiranja.
Inače, Konferencija je održana pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Kolinde GRABAR KITAROVIĆ i uz potporu Europskog saveza agencija i regija za energiju i okoliš FEDARENE, tvrtki Lipapromet, Philips, Agrokor Energija, Brunata, Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Zagrebačke banke i FZOEU-a.