Podaci njemačke tvrtke Statista koja je specijalizirana za praćenja tržišta i ponašanja potrošača pokazuju kako je proizvodnja električne energije u nuklearnim elektranama u Europi u razdoblju siječanj - srpanj ove godine smanjena za 12%. Istodobno, proizvodnja u hidroelektranama smanjena je za čak 20%. 

Razlog za to, dakako, su klimatske promjene koje su značajno smanjile protok vode u rijekama, što izravno djeluje na proizvodnju u hidroelektranama, a posredno na proizvodnju u nuklearnim elektranama (manji protoci vode znače manje raspoložive vode za hlađenje postrojenja). Manji protoci vode u rijekama s jedne strane su uzrokovani manjim dotocima na izvorima (nerijetko u Alpama, gdje su ledenjaci vrlo čest izvor vodotokova, a oni se sada ubrzano smanjuju), a s druge većom potrošnjom te vode za druge namjene (za vodoopskrbu, navodnjavanje i sl.), što je opet posljedica visokih vanjskih temperatura zraka.

Sve se to događa istodobno s nastojanjima europskih zemalja za smanjenjem uvozne ovisnosti o fosilnim gorivima iz Rusije i okretanjem upravo nuklearnoj i energiji iz obnovljivih izvora. No, pokazuje se kako su nuklearne elektrane i hidroelektrane (kao rijetki obnovljivi izvor čija proizvodnja nije nestalna) izrazito ovisne o posljedicama klimatskih promjena.