Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) objavio je Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća oštećenih u potresu vrijedan 100 milijuna kuna. Podnošenje prijava počinje 27. listopada od 9 sati, javlja Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine (MPGI). 

Javni poziv Fonda namijenjen je prijaviteljima koji su vlasnici ili suvlasnici obiteljskih kuća oštećenih u potresu (zelene s ograničenjem (U2), žute (PN1 i PN2) i crvene naljepnice (N2)) i u njima imaju prebivalište, a nalaze se na području grada Zagreba, odnosno Krapinsko-zagorske, Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije. 

Za energetsku obnovu obiteljskih kuća mogu se prijaviti vlasnici/suvlasnici koji su već proveli konstrukcijsku obnovu ili popravak nekonstrukcijskih elemenata prema Zakonu o obnovi, a sada planiraju provesti i energetsku obnovu te oni koji će konstrukcijsku obnovu ili popravak nekonstrukcijskih elemenata provesti istodobno s energetskom obnovom.

 

Obnovljivi izvori 

Obiteljska kuća prihvatljiva za prijavu je ona koja ima pravomoćnu građevinsku dozvolu ili drugi odgovarajući akt kojim dokazuje zakonitost, s potrošnjom energetskog razreda D ili lošijeg, u kojoj je više od 50 posto bruto podne površine namijenjeno za stanovanje te koja zadovoljava jedan od dva navedena uvjeta – da ima najviše tri stambene jedinice te građevinsku bruto površinu manju ili jednaku 600 m2

"Što se financira? S do 80 posto će se sufinancirati projekti cjelovite energetske obnove, koji uključuju povećanje toplinske zaštite nekog od elemenata vanjske ovojnice (vanjskih zidova, krova i/ili poda), zamjenu stolarije, ali i ugradnju nekog od sustava za korištenje obnovljivih izvora energije, ili samo projekti povećanja toplinske zaštite. Pojedinoj kući će maksimalno na raspolaganju biti do 370 tisuća kuna - 368 tisuća za mjere energetske obnove te dvije tisuće kuna za uslugu stručne pomoći za prijavu na poziv", objavljeno je na stranicama MPGI-ja

Prijavu je moguće fizički dostaviti na adresu FZOEU-a ili ju pak poslati preporučenom poštom na adresu: Radnička cesta 80, 10000 Zagreb. Prijave se zaprimaju do 31. prosinca.