Tvrtka Cemex Hrvatska je potpisala ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za sufinanciranje projekta povećanja energetske učinkovitosti tvornice Sveti Juraj. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1,8 mil. kuna, od čega nešto više od 0,981 mil. kuna čine bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj


Za 1/4 manja potrošnja energije  

Tvornica Sveti Juraj je najveća hrvatska tvornica cementa, a cilj projekta je povećanje energetske učinkovitosti, smanjenje potrošnje energije i povećanja konkurentnosti. Tako će se uvođenjem energetski učinkovitije regulacije rada četiri ventilatora na hladnjaku klinkera u tvornici smanjiti potrošnja električne energije za oko 25%, odnosno za 1 175 249 kW h u odnosu na dosadašnje stanje. 
Uz to, novi sustav će omogućiti mjerenje, praćenje i izvještavanja potrošnje na dnevnoj, mjesečnoj i godišnjoj razini i arhiviranje podataka u bazu sustava.


Već deset godina projekata energetske učinkovitosti

Tvrtka već desetak godina sustavno radi na smanjenju potrošnje električne i toplinske energije i primjeni obnovljivih izvora. Tako tvrtka već gradi sunčanu elektranu vršne snage 300 kW u blizini rudnika tupine Sv. Juraj. Elektrana će proizvoditi 460 MW h električne energije godišnje, što odgovara potrošnji 150 dalmatinskih kućanstava. Istodobno se radi o najvećoj sunčanoj elektrani u Hrvatskoj koja koristi tankoslojne fotonaponske ćelije, objavio je 'Novac', specijalizirani prilog 'Jutarnjeg lista'.