Očekujući drastično povišenje troškova za električnu energiju nekoliko gradova u Njemačkoj priprema smanjenje javne rasvjete kako bi se ostvarile uštede. Namjere za određeno smanjivanje javne rasvjete u njemačkih gradovima i općinama potvrdio je Alexander Handschuh iz Njemačkog saveza gradova i općina, napomenuvši kako se radi o "...ideji iz skupa mogućih mjera...

No, primjerice, Weimar će od 1. lipnja javnu rasvjetu tijekom ljetnih mjeseci uključivati 30 min kasnije navečer i isključivati 30 min ranije ujutro, dok će po zimi to biti 10 min kasnije, odnosno 10 min ranije. U Halleu pak naglašavaju da za sada to još nije nužno, ali da se spremaju i za takav korak. Mainz razmatra smanjivanje osvjetljenja pješačkih i biciklističkih staza, a u Darmstadtu su na međugradskoj biciklističkoj stazi koja ga povezuje s Frankfurtom na Majni, a koja je na području Grada, ugrađeni posebni osjetnici koji smanjuju intenzitet rasvjete čim na njoj nema biciklista.

S druge strane, gradovi kao što su Leipzig i Dresden ni unatoč porastu troškova za električnu energiju ne planiraju uštede na javnoj rasvjetu, smatrajući kako će to ugroziti sigurnost prometa, izvijestila je njemačka tiskovna agencija DPA.


svijetla budućnost