Radovi na energetskoj obnovi zgrade Vodotornja u centru Varaždina završili su u manje od godinu dana. 

Time je Vodotoranj točno 55 godina nakon izgradnje u potpunosti energetski obnovljen, a zahvaljujući tome potrošnja primarne energije smanjit će se za čak dvije trećine, istaknuto je na završnoj konferenciji EU projekta Energetska obnova zgrade Vodotornja na adresi Stanka Vraza 4, 42000 Varaždin, koja je održana sredinom tjedna u Varaždinu.  

"Unatoč tome što su bili iznimno složeni i zahtjevni jer su se odvijali na jednoj od najviših zgrada u Varaždinu, radovi na obnovi Vodotornja završili su i prije ugovorenog roka. Na rezultate smo svi ponosni. Objekt izgrađen još 1965. godine je prvi put u potpunosti obnovljen pa je cijelo središte Varaždina dobilo novu vizuru. Projekt vrijedan gotovo 15,1 milijun kuna financiran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj sa 6,4 milijuna kuna. Trošak za Županiju iznosi 4,4 milijuna kuna ili nešto više od četvrtine ukupne investicije budući da smo 4,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava osigurali iz nacionalnog Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata", rekao je zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin


Iz D u B

Vodotoranj sada ima ventiliranu i termički zaštićenu fasadu, zamijenjeno je 500-tinjak prozora, postavljeno 400-tinjak novih rasvjetnih tijela, a uz to je dopunjen klimatizacijski sustav, postavljeni su ventilokonvektori te novi radijatori. Objekt je iz energetskog razreda D prešao u razred B, objavila je Varaždinska županija

U prizemlju je postavljena podizna platforma zahvaljujući čemu je osobama s invaliditetom osigurana bolja pristupačnost prizemlju i dizalima, i to u objektu u kojem se nalaze uredi javne uprave. 

Izvođač radova na energetskoj obnovi Vodotornja bila je tvrtka Mepro iz Varaždina, projektantski nadzor obavljao je Kapov iz Splita, stručni nadzor IPC-inženjering iz Ivanca, a usluge koordinatora zaštite na radu Tesla iz Klenovnika i Vizor iz Varaždina.