Europski investicijski fond (EIF) osigurat će inovativnom slovenskom pružatelju rješenja za energetsku učinkovitost Resalti šest milijuna eura novog dioničkog kapitala. Dokapitalizacija će pomoći Resalti da se iz startup projekta razvije u vodećeg pružatelja neovisnih energetskih usluga i rješenja za obnovljive izvore energije te tako pozitivno utječe na slovensko i EU gospodarstvo i okoliš, priopćio je EIF. Trenutačno, klijenti Resalte koju su osnovali Gorenje, Geoplin i Energetika Ljubljana su tvrtke i općine u Sloveniji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Italiji, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji. 

Tisuće hektara šume 

Kapital pod jamstvom EU proračuna, a u sklopu Plana ulaganja za Europu (Junckerov plan), omogućava tvrtki da nastavi pridonositi energetski učinkovitoj i ekološki prihvatljivoj Europi. Jer, tvrtka je do danas razvila i implementirala rješenja koja štede 300 GWh električne energije i smanjuju emisiju CO2 za 30.000 tona godišnje - što je jednako sadnji 3400 ha šume. Doprinos tvrtke smanjenju emisija CO2 kroz projekt energetske obnove Grada Ljubljane Europska komisija prepoznala je kao najbolji projekt energetske usluge. Štoviše, on je nagrađen Europskom nagradom za energetske usluge. 

Bolje mjesto 

Polovica iznosa dokapitalizacije dolazi od zajedničkog instrumenta koji su razvili EIF i Slovenska razvojna banka (SID), a druga polovica od bugarskog investicijskog fonda BlackPeak Capital i privatnih investitora. "Resalta je dokaz da tvrtke mogu biti uspješne i ekološki osviještene u isto vrijeme. Stvarna poslovna prilika je učiniti Europu boljim mjestom za buduće generacije, a Resalta je pomogla Sloveniji i EU tako što je iskoristila tu mogućnost", rekao je izvršni direktor EIF-a Pier Luigi Gilbert
"Svojom investicijskom snagom, Junckerov plan nam pomaže u postizanju EU ciljeva u korištenju čiste energije. Danas Junckerov plan podržava Resalti, vrlo obećavajućem slovenskom startup-u, rasti, inovirati i razvijati rješenja za obnovljive izvore energije", istaknuo je europski povjerenik za klimatsku i energetsku politiku Miguel Arias Cañete

Sljedeća faza

"Ulaganje EIF-a je veliki korak u razvoju Resalte, a ukazano povjerenje potvrđuje važnu ulogu koju neovisne tvrtke imaju u razvoju energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora. Zahvaljujući toj investiciji moći ćemo razviti mnoge nove projekte i željni smo ući u sljedeću fazu rasta, za koji smo uvjereni da će imati dubok i trajan utjecaj na regionalnu energetsku sliku", zaključio je izvršni direktor Resalte Luka Komazec.