Na 9. sjednici Skupštine Splitsko-dalmatinske županije, koja je održana jučer u Splitu, podržano je osnivanje Dalmatinske energetske agencije

"Raduje me što su vladajući i dio oporbenih vijećnika prepoznali važnost Dalmatinske energetske agencije te podržali njezino osnivanje. Tim činom Županijska skupština pokazala je razumijevanje o važnosti pitanja energetike u vremenu u kojemu živimo. Ova agencija bit će od velike koristi građanima naše županije te će im olakšati uključivanje u zelenu energiju", izjavio je župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban.

 

Fondovi EU-a 

Predsjednik Županijske skupštine Mate Šimundić je istaknuo kako je Dalmatinska energetska agencija prijeko potrebna, posebice kada skaču cijene energenata, izvijestila je Splitsko-dalmatinska županija

"Ta agencija će služiti javnim i privatnim ustanovama i tvrtkama kako bi osigurali što jeftinije energente, ali i što učinkovitije korištenje energije. Unaprijed se radujem tome. Zadovoljan sam podrškom u Skupštini. Svi su pozdravili tu odluku o osnivanju Dalmatinske energetske agencije i idemo dalje s poslom", napomenuo je. 

Inače, osnivanje te agencije u planu je još od 2018. godine. Kroz nju će se, izjavio je župan Boban uoči početka 9. sjednice Županijske skupštine, kandidirati niz aktivnosti i projekata na fondove Europske unije.

 

Uključivanje u zelenu energiju

"Oni koji prate rad Skupštine znaju da smo još 2018. planirali osnovati energetsku agenciju, koja je nužna. Veliki broj županija ih ima, a to je nužno posebice sada. Naime, europski fondovi za energetsku tranziciju i zelenu energiju su nam nadohvat ruke. Gotovo svi fondovi Europske unije se temelje na tom segmentu", poručio je, dodajući kako će se kroz agenciju omogućiti građanima uključivanje u zelenu energiju. 

"Prije petnaestak dana dobio sam dopis kolege Marka Jelića, župana Šibensko-kninske županije, oko osnivanja zajedničke agencije četiri županije. Međutim, realno je da svaka županija ima vlastitu agenciju, zbog nesrazmjera u broju stanovnika, ali i površine", dodao je. 

Najavio je da će se iza Uskrsa održati sastanak četiri dalmatinska župana, kako bi županijske energetske agencije stvorile konzorcij agencija za područje cijele Dalmacije.

power and energy masters