Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je priopćila kako osigurava zajam do približno 75 milijuna eura njemačkoj kreditnoj instituciji Santander Consumer Bank (SCB) kako bi pomogla vlasnicima stanova u Poljskoj poboljšati energetsku učinkovitost stambenih zgrada

Naime, SCB će kroz zajmove privatnih osoba posuditi sredstva EBRD-a za financiranje prihvatljivih potprojekata uštede energije i obnovljivih izvora u stambenim zgradama koji uključuju postavljanje fotonaponskih sustava, zamjenu kotlova na ugljen, toplinsku izolaciju i dr. 

"Ponosni smo što potpisujemo ovaj ugovor i očekujemo značajan interes na tržištu za zajmove za energetsku i resursnu učinkovitost koje će naši fondovi financirati. EBRD sa zadovoljstvom primjećuje sve veću svijest o važnosti održivog i zelenog razvoja u mnogim gospodarstvima u kojima posluje", izjavila je Melis Ekmen Tabojer, direktorica za banke EU-a i strukturirano financiranje u EBRD-u. 

"Početak sezone grijanja današnji sporazum stavlja u pravovremeni kontekst. Veselimo se suradnji sa snažnim partnerom kao što je Santander Consumer Bank kako bismo doprli do što većeg broja ulagača u energetsku učinkovitost stambenih objekata", dodala je Elisabetta Falcetti, regionalna direktorica EBRD-a za srednju Europu i baltičke države.