Prva Konferencija o energetski učinkovitoj rasvjeti pokazala je da i u tom području postoje brojni problemi, barem kada je riječ o izvođenju projekata energetski učinkovite javne rasvjete u gradovima i općinama. Naime, kako je to u svojem izlaganju istaknuo dr. sc. Damir JURIČIĆ, dipl. ing., ravnatelj Agencije za javno-privatno partnerstvo, takvi se projekti s tehničke strane mogu riješiti bez mnogo poteškoća (naime, poznato je kako proračunavati, projektirati, izvoditi, graditi, ugrađivati, održavati), no ostaje problem financiranja takvih projekata tako da budu zadovoljni i naručitelji (u pravilu, jedinice lokalne samouprave) i izvođači takvih projekata. Pri tome također treba naglasiti da, kada se takvi projekti izvode prema načelu javno-privatnog partnerstva, ne važi kriterij najniže cijene, već najpovoljnije poude, ali i da je u takvim slučajevima 'usluga raspoloživosti' upravo rasvjetljenost prema određenim standardima koji su mjerljivi, a i da se ta usluga plaća tek kada je projekt dovršen i objekt (sustav javne rasvjete) u funkciji.
Jednu od mogućnosti za ostvarivanje takvih projekata je i ESCO-model, o čemu su nešto više rekli predstavnici HEP ESCO-a, dr. sc. Vlasta ZANKI, dipl. ing. i mr. sc. Hrvoje GLAMUZINA, dipl. ing. Tako je tvrtka u proteklih 10 godina uspješno ostvarila osam projekata energetski učinkovite javne rasvjete na 35 objekata širom Hrvatske. Uz to, tvrtka uskoro namjerava ponuditi novu uslugu. Riječ je o ESCO-monitoru, računalnom alatu kojim se jednostavno mogu odrediti rezultati u svim projektima učinkovitog gospodarenja energijom.
Kada je već riječ o problemima koji se pojavljuju pri ostvarivanju projekata energetski učinkovite javne rasvjete, valja spomenuti da jedan dio njih proizlazi i iz Zakona o komunalnom gospodarstvu (NN 36/95, 109/95, 70/97, 128/99, 57/2000, 129/2000, 59/2001, 26/2003, 82/2004, 110/2004, 178/2004, 38/2009, 79/2009, 49/2011, 144/2012). No, kako ističe odvjetnica Kristina ALIJA HRASTINSKI, dipl. ing., problem nije toliko u samom Zakonu, već ponajviše o neznanju i nerazumijevanju pojedinih dužnosnika jedinica lokalne samouprave. 
Unatoč svemu tome, širom Hrvatske se uspješno ostvaruju takvi projekti, pri čemu pomoć ponekad pružaju i regionalne energetske agencije (npr. Regionalna energetska agencija sjeverozapadne Hrvatske) ili specijalizirane udruge (npr. Udruga CEZAR iz Rijeke). Dobar primjer pri tome je Sisak u kojemu su do sada ostvarena dva projekta, čija će iskustva svakako poslužiti pri ostvarivanju nekih budućih projekata, ali i Zagreb, gdje su raspoložive financije za sada glavna prepreka većem zamahu takvih projekata. Uz to, ne treba zaboraviti ni na energetsku učinkovitost u zgradarstvu, pri čemu je na Konferenciji prikazan odličan primjer zgrade Međimurskog veleučilišta u Čakovcu.   
Naravno, da bi ti projekti bili isplativi, nužno je provesti odgovarajuće analize, uzimajući u obzir i svjetlotehničke i ergonomske i financijske parametre. Isto tako, kada je riječ o instalacijama javne rasvjete uz primjenu svijetlećih dioda (LED), potrebno je razmotriti i ukupni, životni trošak gospodarenja takvom instalacijom (tzv. TCO). Konačno, da je energetska učinkovita rasvjeta prilika za hrvatsko gospodarstvo, pokazuje primjer tvrtke EXTEH koja je u cijelosti razvila novi proizvod za bežično upravljanje javne rasvjete i ponudila ga zahtjevnom svjetskom tržištu. Isto tako, da se inovativnim rješenjima uistinu mogu značajno smanjiti troškovi za rasvjetu, posebice u objektima kao što su skladišta i razne hale, pokazuje primjer inovacije REFLECTA.
Inače, valja istaknuti da je Konferencija u organizaciji tvrtke ENERGETIKA MARKETING u svojem 'prvom izdanju' u hotelu 'Antunović' u Zagrebu okupila stotinjak stručnjaka iz tog područja, među kojima i projektante i izvođače rasvjetnih sustava, proizvođače opreme, predstavnike jedinica lokalne samouprave i brojne druge kojima je energetska učinkovitost, ne samo rasvjete, dio svakodnevnog posla.