Europska unija nedavno je uvela nove energetske oznake za kućanske uređaje, televizore i elektroničke zaslone koje će kupcima pružiti kvalitetniju podršku pri odabiru proizvoda. 

Nove energetske oznake uvedene su u ožujku i predstavljaju povratak Europske unije izvornome konceptu razreda energetske učinkovitosti od A do G. 

Označavanje znakom + više nije bilo transparentno, a i potrošačima je otežavalo razlikovanje proizvoda s najboljim energetskim svojstvima. 

 

Na prvi pogled 

Tijekom početnog razdoblja uvođenja novih energetskih oznaka proizvodi razreda A neće biti dostupni za sve skupine proizvoda. Za neke će proizvode najučinkovitiji modeli pripadati samo razredima B ili C. 

Oznaka A, koja predstavlja najučinkovitiji energetski razred, vratit će se na tržište tek kada proizvođači osmisle učinkovitije modele proizvoda. Stoga bi u početnome razdoblju potrošačima moglo biti izazovno na prvi pogled shvatiti koji su proizvodi među trenutačno dostupnima na tržištu najučinkovitiji. 

Kupci će tako na početku trebati određene smjernice o tome kako se služiti novim energetskim oznakama za učinkovitu usporedbu proizvoda. Takve smjernice sada pruža potpuno nov alat nazvan Provjera učinkovitosti uređaja, a koji se može upotrebljavati i kao mobilna inačica u trgovinama, ali i pri internetskoj kupnji. 


Usporedni izračuni 

Taj je alat razvijen u sklopu Label 2020 projekta, koji financira EU. Riječ je o novoj aplikaciji koja omogućava jednostavnu usporedbu proizvoda, izračun troškova i odabir proizvoda uz pomoć nove europske baze podataka koja je uspostavljena s novom shemom energetskoga označavanja (EPREL). Alat je izravno povezan s tom bazom te omogućava pristup informacijama o proizvodima s ciljem usporednih izračuna i usporedbe općenito, javlja Energetski institut Hrvoje Požar (EIHP)

Ključne značajke tog alata su prikaz raspona energetske učinkovitosti koji je trenutačno dostupan za određenu skupinu proizvoda te konkretan položaj odabranoga modela unutar toga raspona. Zatim, prikaz vrlo učinkovitih proizvoda u određenoj kategoriji, izračun i usporedba operativnih troškova za odabrane modele proizvoda u ukupnome vijeku njihova trajanja, usporedba svih podataka o proizvodu pohranjenih u bazi podataka EPREL za različite modele te detaljno objašnjenje svih informacija na novim energetskim oznakama. 

Uporabom tog alata, kupcima se na pristupačan način omogućava usporedba proizvoda te na kraju i izbor najboljeg modela s ciljem dugoročne uštede energije i povezanih troškova.

 

Izravni pristup 

U videu Provjerite učinkovitost uređaja uz pomoć ovog novog alata - YouTube može se pronaći detaljno prikazan postupak korištenja alata. 

Kako bi se pristupilo tome alatu, na računalu, pametnom telefonu ili tabletu valja slijediti poveznicu https://tool.label2020.eu/hr. Prilikom otvaranja mrežne aplikacije na pametnome telefonu ili tabletu može se skenirati QR kod naveden na energetskoj oznaci proizvoda ili unijeti dio broja modela kako bi se izravno pristupilo informacijama o njemu koje se nalaze u bazi podataka EU-a. Detaljne upute dostupne su na stranici: https://tool.label2020.eu/hr/kako-koristiti-ovaj-alat.

Na koncu, valja istaknuti kako nakon prvog vala izmjene u nekoliko kategorija kućanskih uređaja, od 1. rujna na red dolaze nove energetske oznake i za izvore svjetlosti.