Slovenija već godinama radi ono s čim Hrvatska uopće nije ni počela - potiče gradnju niskoenergetskih kuća i zgrada privatnim osobama ali i za javne i gospodarske namjene. U programu korištenja slovenskog Fonda za klimatske promjene za razdoblje 2021. - 2023., koji je usvojila vlada, Eko fondu dodijeljeno je 22,7 milijuna eura za poticanje gradnje zgrada s visokom energetskom učinkovitošću. Eko fond sada priprema dva nova javna poziva. Prvi će biti namijenjena fizičkim osobama, a drugi općinama i gospodarstvu. Tehnički uvjeti u javnim pozivima bit će uglavnom jednaki kao u prethodnim pozivima. Oni koji su tek započeli gradnju, kao i oni koji su već započeli gradnju, nakon 1. siječnja ove godine, moći će dobiti bespovratna sredstva, što će dokazati fakturama za radove obavljene nakon tog datuma. 

Visina bespovratnog poticaja utvrdit će se prema izračunatom utrošku energije za grijanje i hlađenje, načinu gradnje i vrsti ugrađenog termoizolacijskog materijala te prema uvjetovanoj površini zgrade. Za građane i općine poticaj će ostati isti kao u javnim pozivima od kolovoza 2019., a za pravne osobe će biti redefiniran. Šest milijuna eura bit će dodijeljeno za promicanje novih ulaganja u izgradnju ili kupnju gotovo nulte energije novih jedno- ili dvostambenih zgrada, za cjelovitu obnovu starijih jedno- ili dvosobnih zgrada i za kupnju stanova u novim ili obnovljenim zgradama gotovo nulte energije s tri ili više stanova, piše Naš stik. 

Niski zajmovi

Građani će također imati pristup zajmu s kamatnom stopom od tromjesečnog euribora +1,3% i rokom otplate do 20 godina. Općinama će se pružiti poticaji za izgradnju gotovo nultoenergijskih javnih zgrada, poput zgrada od općeg društvenog značaja (zgrada za kulturu i zabavu, muzeja, arhiva i knjižnica, zgrada za obrazovanje i znanstveno istraživanje, zdravstvo, sport itd. .), te za izgradnju zgrada za posebne društvene skupine (npr. domovi za starije osobe, studentski domovi) i zgrada javne uprave (općine, mjesni uredi). Poticaji će biti dostupni i za novogradnje zgrada gotovo nulte energije u vlasništvu i korištenju pravnih osoba. 

 Za novu izgradnju zgrada u vlasništvu općina i pravnih osoba bit će namijenjeno 16,7 milijuna eura. Pravo na poticaj imat će svi investitori koji su investitori i vlasnici nekretnina i započeli gradnju 2021. Općine i pravne osobe također će imati pristup zajmovima po kamatnoj stopi od tromjesečnog euribora +0 posto s rokom otplate do 15 godine. Slovenija je još 2013. imala zahvaljujući subvencijama gotovo 250 obiteljskih kuća, što je koštalo 90 mil. eura poticaja. Akcijski plan za gradnju takvih kuća i zgrada donesen je još 2015., Hrvatska ga ni danas nema.