Prema novom istraživanju Building Performance Institute Europe (BPIE) objavljenom danas, Europi je potreban "cjelovita obnova" njezinih zgrada kako bi postigla veći cilj smanjenja emisija do 2030. godine. U svom vodećem valu obnove zgrada, Europska komisija najavila je da želi udvostručiti stopu energetske obnove zgrada do 2030. godine, koja trenutno iznosi 1%. 

To je nedovoljno za ispunjavanje ažuriranih klimatskih ciljeva EU-a do 2030. godine, navodi se u novom izvješću, koji kaže da bi cilj obnove trebao doseći najmanje 3% godišnje kako bi se izbjegla obnova ogromnog broja zgrada u 2040-ih i 2050-ih. Tri četvrtine europskih zgrada smatraju se neučinkovitima, a zgrade su odgovorne za više od trećine emisija CO2 u EU. "To neće biti lak zadatak", rekao je Oliver Rapf, izvršni direktor u BPIE. 

Trenutno imamo 0,2% duboku stope obnove ili 1% ako uzmete u obzir sve obnove. Dakle, izazov je ogroman, ali također znamo, gledajući druge sektore i koliko su brzo prošli kroz transformaciju, to je moguće”. Čak i udvostručavanje ukupne stope energetske obnove je nedovoljno. Europa mora postići najmanje 3% stope obnove, u kombinaciji s poticanjem obnovljivog grijanja i hlađenja naših zgrada kako bi ispunila klimatski cilj koji je Komisija predložila za 2030. za 2030., dodao je Rapf, piše Euractiv.