Povećanje energetske učinkovitosti treba biti nacionalni cilj i to je jedan od ključnih elemenata u ostvarivanju vizije o zelenoj Srbiji, izjavila je ovaj tjedan potpredsjednica tamošnje vlade i ministrica rudarstva i energetike Zorana Mihajlović povodom početka kampanje Energetska učinkovitost – okreni na zeleno

Usvajanjem četiri zakona iz rudarstva i energetike, među kojima je i novi Zakon o energetskoj učinkovitosti i pametnoj uporabi energije, postavljen je temelj nove energetske politike Srbije u čijem središtu su energetska sigurnost, veće korištenje zelene energije i borba protiv klimatskih promjena.

 

Obnovljivi izvori 

Zelena Srbija donosi održivi razvoj, mnogo više električne i toplinske energije iz obnovljivih izvora. To znači i uporabu novih tehnologija u proizvodnji i distribuciji energije i energenata, gospodarski rast i razvoj i zdraviji okoliš, objavljeno je na stranicama Ministarstva rudarstva i energetike Srbije.

"Naša vizija je da se do 2040. najmanje 40 posto energije dobiva iz obnovljivih izvora, a da do 2050. godine postanemo dekarbonizirana zemlja. Za realizaciju ovih ciljeva napravljen je novi ulagački plan, koji obuhvaća projekte u energetici i rudarstvu u vrijednosti 17 milijardi eura", kaže.

 

Manja potrošnja energije 

U sklopu kampanje Energetska učinkovitost – okreni na zeleno, Ministarstvo rudarstva i energetike, uz podršku Europske unije, počinje s provedbom aktivnosti za podizanje javne svijesti o energetskoj učinkovitosti. Tako će kroz različite promotivno-edukativne aktivnosti biti predstavljene mjere i mogućnosti poboljšanja energetske učinkovitosti na svim razinama. 

"Danas u Srbiji trošimo oko 40 posto više energije od prosjeka zemalja EU-a, što znači da godišnje kroz prozor bacimo proizvodnju jedne termoelektrane. Povećanje energetske učinkovitosti mora biti nacionalni projekt i u narednih nekoliko godina u to područje ćemo ulagati između 200 i 250 milijuna eura godišnje, kako bismo za nekoliko godina smanjili potrošnju energije za oko 20 posto. To je važno zbog građana koji će smanjiti svoje račune, to će značiti i rasterećenje energetskog sustava i imat ćemo zdraviji okoliš", ističe.