Službene prijave građana za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća kreću u utorak, 1. rujna, u 9 sati, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao je 203 milijuna kuna bespovratnih sredstava, priopćeno je u ponedjeljak iz FondaJavni poziv objavljen je 25. lipnja, ali se sa službenim zaprimanjem prijava građana kreće sutra ujutro od 9 sati, priopćeno je iz Fonda. 

Kontrola dokumentacije

Ove je godine prijava moguća isključivo elektronski, a građani zainteresirani za obnovu su se trebali registrirati u sustavu za e-prijavu na javne pozive Fonda. U sustavu se popunjava prijavni obrazac i učitava sva potrebna dokumentacija U Fondu apeliraju na građane, odnosno certifikatore da dobro provjere jesu li priložili svu potrebnu dokumentaciju te spremo dočekaju službeni početak prijava. "Vjerujem kako je jako puno građana i certifikatora već spremno za prijavu", ističe direktor Fonda Siniša Kukić.

Što se sufinancira

S do 60 posto bespovratnih sredstava građanima se sufinancira izolacija vanjske ovojnice, što može uključivati i zamjenu krovišta ako je ispod njega grijano potkrovlje. Moguće je prijaviti se i za zamjenu stolarije, koja smije biti djelomična, ako dio već postojeće stolarije koja ostaje, odgovara uvjetima poziva Fonda. Sufinanciranje sustava korištenja obnovljivih izvora energije odobrit će se isključivo uz neku od mjera na ovojnici kuće, a za sve one kojima izolacija nije potrebna, korisna je informacija i kako Fond za takve sustave planira objaviti poseban javni poziv. U Fondu ističu kako se za bespovratna sredstva mogu prijaviti isključivo vlasnici kuća koji u njima imaju i prebivalište.