Većina Hrvatske se nalazi na trusnom području te će Komora inženjera građevinarstva uputiti Vladi RH prijedlog da se hitno u sklopu Civilne zaštite ustroji interventna inženjerska služba, koju trebaju voditi educirani inženjeri statičari. Ta interventna inženjerska služba bi, u slučaju novih potresa, kao i drugih elementarnih nepogoda, bila spremna odmah se mobilizirati, organizirati i ustrojiti timove za aktivnosti na terenu pogođenom potresom ili drugom elementarnom nepogodom. 

Inženjeri statičari, članovi Komore (HKIG), odmah su nakon prvog potresa u ponedjeljak krenuli na pogođeno područje i počeli provoditi hitne preglede oštećenih zgrada. Kada je u utorak u podne udario razorni potres inženjeri su bili već na terenu i nažalost dvoje inženjera građevine je teže ozlijeđeno. Medicinski su zbrinuti i otpušteni na kućnu njegu. S njima su bili u timu i kolega arhitekt koji je također ozlijeđen kao i kolegica geodetkinja koja je prošla bez ozljeda. 

Osiguranje inženjerima


HKIG će Vladi predložiti da država s inženjerima koji će u sljedećim tjednima provoditi hitne preglede oštećenih građevina sklopi ugovor kojim bi ih se istovremeno osiguralo u slučaju nesreće na radu, poput ove koja se nažalost dogodila dvoma članova Komore u utorak u Petrinji. 

Ovaj razorni potres ponovno nas upozorava na iznimnu važnost sigurne i kvalitetne izgradnje zgrada, u skladu s važećim seizmičkim propisima. Tako izgrađene zgrade u ovom vrlo snažnom potresu pokazale su sigurnima za ljude i nisu pretrpjele značajna oštećenja. Moram i ovom prilikom ponoviti upozorenje da je kod starijih zgrada, izgrađenih od cigle nužno njihovo redovito održavanje i da je također potrebno njihovo konstrukcijsko ojačanje, u skladu s propisima.", kaže Nina Dražin Lovrec, predsjednica Komore.