Nakon što su 2014. započeli s ugradnjom LED tehnologije za rasvjetu svojih trgovina, danas svi hipermarketi INTERSPAR i 95 posto supermarketa SPAR koriste LED tehnologiju. Dodatno, počevši s jesenskom sezonom, reducira se rad rasvjete u trgovinama pa je tako rasvjeta reklama i vanjskih površina uključena samo u neophodno vrijeme prije otvaranja i nakon zatvaranja trgovina. 

S reduciranom rasvjetom SPAR očekuje dodatnu uštedu električne energije od približno 280.000 kW h godišnje, što predstavlja prosječnu godišnju potrošnju električne energije čak 80 hrvatskih kućanstava. 

Svih 129 trgovina SPAR Hrvatske, točnije 25 hipermarketa INTERSPAR i 124 supermarketa SPAR pridonose štednji energije tako da velika većina svoje svjetleće reklame (SPAR i INTERSPAR logotipi, ulazna vrata i rasvjeta parkirališta) te svu vanjsku rasvjetu trgovina uključuje samo 30 minuta prije otvaranja te isključuje 30 minuta nakon zatvaranja. 

Na svim lokacijama, na kojima je SPAR Hrvatska zakupnik te stoga ne može upravljati vanjskim površinama, kao npr. u trgovačkim centrima, SPAR Hrvatska utječe na zakupodavce radi svjesnog ophođenja energijom.

 

Evakuacijski putevi 

Već dugi niz godina SPAR Hrvatska optimira rasvjetu u trgovinama. Najveći instrument uštede energije predstavljao je prijelaz na LED svjetiljke, koje od 2014. predstavljaju standard u svim novim i preuređenim trgovinama SPAR. Najnovija generacija LED rasvjete troši 80 posto manje energije od prethodno korištenih fluorescentnih cijevi i reflektora. 

SPAR već godinama ima vanjsku rasvjetu prilagođenu stvarnim potrebama razina svjetlosti tako da je svaka trgovina opremljena senzorima svjetla koji reguliraju potrebu za paljenjem, odnosno gašenjem rasvjete. Također, u trgovinama je u razdoblju prije otvaranja i nakon zatvaranja, kada zaposlenici pripremaju robu i pospremaju, uključena 1/3 uobičajenog svjetla te se tek neposredno prije otvaranja trgovine uključuje cjelokupna rasvjeta. 

Istovremeno, priopćeno je iz agencije 404, noću je u trgovinama SPAR uključena, isključivo zakonom propisana, rasvjeta evakuacijskih putova kao i osnovno sigurnosno svjetlo.

svijetla budućnost