Svatko može i mora doprinijeti smanjenju potrošnje energije i sprječavanju klimatskih promjena, a primjena novih rješenja u rasvjetnoj tehnici, kao što je energetski učinkovita rasvjeta, jedan je od iznimno prikladnih načina kako to ostvariti. Uz to, nova tehnička rješenja energetski učinkovite rasvjete pružaju goleme prilike hrvatskim tvrtkama, a jedan od zanimljivih posljednjih primjera je projekt zamjene rasvjete u Brodogradilištu 'Viktor Lenac' u Rijeci, gdje su svoje proizvode uspješno primijenile čak tri tvrtke: Data Link i Energy Plus te Štedna rasvjeta. Istaknuo je to u uvodnom izlaganju na 2. konferenciji o energetski učinkovitoj rasvjeti pomoćnik direktorice HEP ESCO-a, mr. sc. Hrvoje GLAMUZINA, dipl. ing. Uz to, kada je pak riječ o energetski učinkovitoj javnoj rasvjeti, načelnica Sektora za energetsku učinkovitost Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dr. sc. Vesna BUKARICA, dipl. ing. naglasila je da je samo u projekte koje je širom Hrvatske sufinancirao FZOEU do kraja 2014. godine uloženo je ukupno 220 mil. kuna (od čega je Fond pokrio 105 mil. kuna), dok se ostvarene uštede kreću na razini 27,11 MW h godišnje. Istodobno, FZOEU je odobrio još 55 energetskih pregleda javne rasvjete (što se mora obaviti do 1.7.2015), 31 izradu projektne dokumentacije i 19 projekata rekonstrukcije, odnosno gradnje energetski učinkovite javne rasvjete.
Ipak, glavni naglasak na ovogodišnjoj Konferenciji ipak je bio više na tehničkim pitanjima. U svakom slučaju, proizlazi da je rasvjeta sa svijetlećim diodama budućnost, no pri tome se uvijek u obzir moraju uzimati određena ograničenja u primjeni i poštivati pravila struke, ovisno o području primjene. Isto tako, kada se radi o javnoj rasvjeti, Darko CRHA, direktor Data Linka istaknuo je da rasvjetna tijela s LED-ovima moraju biti jeftina, lako dostupna, jednostavna za ugradnju i održavanje, robusna i trajna. Istodobno, ne smije se zanemariti ni sustav upravljanja rasvjetom jer ako se postigne ispravna kombinacija energetski učinkovitih rasvjetnih tijela i sustava upravljanja troškovi za rasvjetu (bez obzira na to radi li se o rasvjeti na otvorenom ili pak u zatvorenim prostorima) mogu se sniziti čak i za 70%.
Inače, ovogodišnja je Konferencija, baš kao i prošlogodišnja, održana u hotelu 'Antunović', dakako, ponovno u organizaciji tvrtke ENERGETIKA MARKETING, a okupila je stotinjak sudionika, u pravilu predstavnike projektantskih, izvođačkih i održavateljskih tvrtki, proizvođača opreme, strukovnih udruga i jedinica lokalne uprave i samouprave iz cijele Hrvatske, ali i susjednih zemalja.

Galerija slika: 2. konferencija o energetski učinkovitoj rasvjeti