Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i u ovoj godini planira nastaviti poticati projekte energetske obnove u zgradarstvu, nedavno je izjavio Siniša Kukić, direktor FZOEU-a, za stručni časopis EGE. 

"U strategiji 'Vala renovacije' Europa želi kroz regulatornu i financijsku potporu barem udvostručiti godišnju stopu obnove postojećeg građevinskog fonda, ali i definirati različite razine obnove te fokus staviti na održivost. To znači korištenje recikliranih materijala, kao i onih koji će osigurati zdraviji boravak ljudi u obnovljenim zgradama", istaknuo je. 

Također, dodao je, poticat će se dekarbonizacija sustava grijanja i hlađenja te prilagodba zgrada e-mobilnosti i projektima pametnih gradova koje je Fond također sufinancirao u 2020. godini. "'Renovacijski val' potrebno je ugraditi u temelje sveobuhvatne stambene politike koja bi trebala biti socijalno osjetljiva i društveno odgovorna", napomenuo je.

 

Dobar signal 

"Osim obnove, fokus je i dalje na transformaciji prometnog sustava. Fond je u 2020. godini odobrio sufinanciranje za oko 850 električnih vozila te 30-ak punionica, a sredstva su bila osigurana i za plovila te vozila na alternativna goriva za gradski prijevoz. Također, potičemo projekte promicanja integriranog i inteligentnog prometa na lokalnoj i područnoj razini te ostala 'smart city' rješenja", kazao je, među ostalim, Kukić. 

Više o tome moguće je pročitati u časopisu EGE

Na časopis EGE, koji izlazi pet puta godišnje i prati najnovija kretanja u energetici, možete se pretplatiti OVDJE.