U organizaciji Varaždinske županije danas su potpisani prvi ugovori iz Programa energetske obnove zgrada javnog sektora, a odnose se na obnove pet srednjih škola i učeničkog doma u Varaždinu. U sklopu dva ugovora obuhvaćeno je 5 srednjih školi te učenički dom. Po njihovoj realizaciji garantira se ušteda energenata od oko 50%, a ukupna vrijednost investicije iznosi 16,4 milijuna kuna bez PDV-a pri čemu je vrijednost uštede po Ugovoru u slučaju srednje Strukovne i Gospodarske škole ukupno 4,4 milijuna kuna, a Elektrostrojarske, Građevinske, Strojarske i prometne škole i Učeničkog doma ukupno 12 milijuna kuna. 

Ovo su prve obnove na objektima u sklopu programa poboljšanja energetske učinkovitosti zgrada javnog sektora u Hrvatskoj, a procijenjena vrijednost godišnje uštede nakon energetske obnove za oba Ugovora iznosi čak 50% uz godišnju uštedu od oko 1,5 milijuna kuna. Na Elektrostrojarskoj, Strukovnoj i Gospodarskoj školi izvoditi će se radovi na električnim instalacijama, na tehničkim sustavima za grijanje, na instalacijama vodovoda i kanalizacije i na ovojnici zgrade. Ugovor su potpisali predstavnici Varaždinske županije, predsjednik Upravnog odbora Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicije, ravnatelji škola te predstavnik tvrtke Relex Zagreb d.o.o.. Sredstva za financiranje energetske obnove zgrada osigurala je Hrvatska banka za obnovu i razvitak kroz svoju kreditnu liniju. Ivan Vrdoljak, ministar graditeljstva i prostornog uređenja tom je prilikom najavio kako se do kraja godine očekuje i osmišljavanje modela ovog projekta za fizičke osobe. 

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar je naznačio kako je Varaždinska županija dosad po ovom projektu ukupno prijavila 45 projekta za poboljšanje energetske učinkovitosti, odnosne sve osnovne i srednje škole kojima je osnivač. Podsjetio je i kako je Županija još 2004. godine krenula s projektima energetske učinkovitosti u sedamnaest škola, ukupne vrijednosti deset milijuna kuna, koji su uključivali rekonstrukciju sustava grijanja, promjenu vanjske fasade, prozora, modernizaciju rasvjete pa sve do zamjene katodnih monitora s LCD monitorima, a svim su se tim mjerama već povećale ušteda i troškovi za energente. Naznačio je i kako je u tijeku realizacija sedam projekata u dijelu obnovljivih energija, a odnose se na instaliranje mrežnih krovnih elektrana snage po 10 kilovata na škole Varaždinske županije.