Tvrtka HEP ESCO obilježila je 14 godina djelovanja, tijekom kojih je realizirano više od 100 projekata u području javne rasvjete, zgradarstva, industrije i sustava opskrbe energijom. Valja se posjetiti, HEP ESCO je začetnik projekata energetske učinkovitosti i pružanja energetskih usluga u Hrvatskoj. Naime, osnovna djelatnost HEP-ovih tvrtki je proizvodnja i prodaja električne i toplinske energije te plina krajnjim kupcima, a HEP ESCO tu uslugu nadopunjuje tako što kupcima HEP Grupe pomaže prepoznati i ostvariti određene uštede i to na osnovi projekata koje tvrtka provodi uvođenjem konkretnih mjera energetske učinkovitosti ili pak uvođenjem sustavnog pristupa gospodarenju energijom.
Kao i do sada, prateći svjetske trendove, HEP ESCO razvija nove energetske usluge, poput Programa uspostave sustava gospodarenja energijom i Programa pogodnosti za kupce HEP grupe. Te energetske usluge omogućuju uštede na energiji i snižavanje troškova provođenjem mjera energetske učinkovitosti, primjenom obnovljivih izvora i uvođenjem sustavnog gospodarenja energijom. Što se tiče projekata energetske učinkovitosti prema ESCO modelu, i dalje će naglasak biti na razvoju projekta energetske učinkovitosti u industriji i projektima integriranih sustava obnovljivih izvora za kupce HEP Grupe. Uz to, HEP ESCO ima i značajno iskustvo u međunarodnoj suradnji i provedbi međunarodnih projekata te znanja potreba za administrativnu i financijsku pripremu i izvještavanje takvih projekata. Tako je tvrtka trenutačno partner na četiri europska projekta na kojima surađuje s partnerima iz 15 članica Europske unije. 
HEP, kao i sve velike energetske tvrtke, već čini određeni zaokret prema kompleksnijoj budućnosti i aktivno radi na novim i inovativnim poslovnim modelima u kojima će potrošači u potpunosti razumijeti i upravljati potrošnjom energije u svojim zgradama, postrojenjima ili kućanstvima. Tvrtke poput HEP ESCO-a, koje pružaju energetske usluge, zasigurno će u tom području u budućnosti imati značajnu ulogu.