Gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek i direktor Energetike (ispred tvrtke Petrol) Vladimir Sabo potpisali su ugovor zahvaljujući kojem će se poboljšati energetska učinkovitost javne rasvjete u tome gradu. Vrijednost ugovora je 6,1 milijun kuna s PDV-om. 

Ovim projektom će tvrtka Petrol rekonstruirati i modernizirati postojeću javnu rasvjetu te održavati opremu sljedećih 10 godina. Modernizacija će obuhvatiti sva naselja na području Zaboka gdje će se postojeće svjetiljke zamijeniti s energetski učinkovitijim LED svjetiljkama

Nakon provedbe ovog projekta, u planu je dodatno proširenje sustava javne rasvjete radi povećanja sigurnosti na cestama, javlja Grad Zabok.

 

Svjetlosno onečišćenje 

Valja istaknuti kako će Zabok realizacijom ovog projekta ispuniti i svoju obvezu sukladno novom Zakonu o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja. Postojeća javna rasvjeta u tom gradu ne udovoljava minimalnim kriterijima zaštite okoliša od svjetlosnog onečišćenja te je veliko opterećenje za proračun. 

Nove LED svjetiljke, osim što su energetski učinkovite, omogućit će novu regulaciju rada javne rasvjete tako da će svjetiljke svijetliti cijelu noć s promjenjivim intenzitetom svjetla. 

Projekt se financira putem ESCO modela, dakle, Zabok se neće kreditno zaduživati već će se ulaganje otplaćivati iz uštede energije. Ova modernizacija trebala bi donijeti godišnje uštede veće od 775 000 kW h, uz smanjenje ugljičnog otiska za 256 tona CO2.