Slovenska energetska tvrtka Petrol je nedavno uspješno završila zamjenu gotovo 10 000 energetski neučinkovitih rasvjetnih tijela u gradu Zaječaru u Srbiji. Zahvaljujući novoj, energetski učinkovitoj rasvjeti, koja je ostvarena u projektu javno-privatnog partnerstva, zaječarskoj općinskoj upravi omogućit će se snižavanje troškova za rasvjetu u narednih 15 godina za više od 1 mil. eura. Istodobno, zahvaljujući primjeni nove rasvjete, potrošnja energija bit će manja za oko 4700 MW h godišnje, a ukupne ekvivaletne emisije ugljičnog dioksida bit će manje za 3400 t. 

Pri tome se radi o do sada najvećem Petrolovom projektu u području energetske učinkovitosti. Osim Petrola, u projektu su još sudjelovali Općina Zaječar i tvrtke Smart Energy Investment i Maxwell Group. Projekt je ostvaren tako da Općina u sam projekt ne ulaže ništa niti se mora zadužiti, već će ulagačima vraćati sredstva koja će joj ostati na osnovi ostvarenih ušteda.

No, smanjenje potrošnje energije nije bio jedini cilj projekta, već će održavanje nove rasvjete biti mnogo jednostavnije i jeftinije. Također će se novim rasvjetnim tijelima koje su isporučile tvrtke Schreder i Philips povećati i opća i prometna sigurnost, izvijestio je Petrol.