Povodom obilježavanja 101 godine od uvođenje električne javne rasvjete u najvećem gradu Dalmacije, u atriju Galerije umjetnina Split sinoć je predstavljena monografija „Elektrodalmacija 1920.-2021“, u kojoj je na jedinstven način prikazan povijesni razvoj i prva uporaba električne energije u svijetu, Hrvatskoj, Dalmaciji i gradu Splitu.Monografija je predstavljena točno na dan kad je 1920. godine na Rivi zasvijetlilo prvo električno svjetlo javne namjene u Splitu. 

Električna energija je u Split dolazila 10 kV dalekovodom od Hidroelektrane Vrilo na rijeci Jadro do transformatorske stanice Manuš, koja postoji i danas. Izgradilo ih je Električno poduzeće d.s.o.j., Split, prednik današnje Elektrodalmacije. Poduzeće je registrirano 10. siječnja 1920. te od tog datuma Elektrodalmacija bilježi svoju povijest. Autorica monografije, poznata splitska publicistkinja Herci Ganza, glavninu ovog kapitalnog djela na čak 472 stranice posvetila je postupnom prikazu razvoja današnje Elektrodalmacije, organizacije koja Splitu i srednjoj Dalmaciji i danas osigurava distribuciju električne energije. 

Monografija ujedno daje pregled razvoja elektrotehnike u njenim povojima na svjetskoj razini, razvoj primjene električne energije u Hrvatskoj te povijest javne rasvjete i početak upotrebe električne energije u Splitu te njen razvoj do današnjih dana. U monografiji je korišteno i više stotina fotografije iz albuma bivših i sadašnjih radnika Elektrodalmacije te brojnih publikacija i tiskovina koje su tijekom proteklih stotinu godina zabilježile razne događaje na području Splita, Dalmacije i Hrvatske.