Bugarska će razmotriti primjenu američke opreme za novi nuklearni reaktor koji želi izgraditi u sklopu NE Kozloduj. Objavio je to bugarski premijer Bojko Borisov, dodavši da Bugarska želi diverzificirati nuklearnoenergetsku opremu i istodobno smanjiti emisije stakleničkih plinova. Važan dio tog plana je gradnja novog reaktora u elektrani čija snaga trenutačno iznosi 2 GW. Pri tome se za novi reaktor predlaže korištenje američkih rješenja i opreme, ali i američkog nuklearnog goriva. 

Trenutačno jedina bugarska nuklearna elektrana sastoji se od dva reaktora, bloka 5 i 6, sovjetske proizvodnje, a osim gradnje novog reaktora (bloka 7), Bugarska ponovno razmatra i nastavak projekta NE Belene, gdje bi se ugradila dva reaktora pojedinačne snage 1 GW (za koje bi se ipak koristila ruska oprema).

Proizvodnjom u NE Kozloduj pokriva se oko 30% bugarskih potreba za električnom energijom, a preliminarni ugovor o gradnji novog reaktora u vrijednosti čak 7,7 mlrd. dolara potpisan je s američkom tvrtkom Westinghouse još 2014. godine. No, taj je plan propao zbog nedostatka sredstava, izvijestila je britanska novinska agencija Reuters.