Unatoč tome što je na nuklearnu energiju otpadalo značajnih 39 posto belgijske proizvodnje u 2020., ta zemlja namjerava postupno ukinuti njeno korištenje do 2025. godine te ju zamijeniti Suncem i vjetroenergijom, izvijestila je analitička tvrtka GlobalData.

U izvješću Izgledi tržišta električne energije u Belgiji do 2030., ažurirano izdanje 2021. – Tržišna kretanja, propisi i konkurentsko okruženje, navodi se kako Belgija trenutačno ima sedam operativnih nuklearnih reaktora, od kojih je većina u vlasništvu i pod upravom tvrtki Electrabel i Luminus. 

Treći reaktor u nuklearnoj elektrani Doel trebao bi biti ugašen u ovoj, a drugi u NE Tihange u 2023. godini. Zatim, četvrti nuklearni reaktor u NE Doel i treći u NE Tihange trebali bi biti ugašeni do 2025. godine. Nakon toga će proizvodnja, prema očekivanjima, pasti na 29,4 TW h u 2022. te će biti ugašena u 2026. godini. 

"Belgijsko postupno ukidanje nuklearne energije otvorit će put brzom rastu obnovljivih izvora", izjavio je Rohit Ravetkar, analitičar za energetiku u tvrtki GlobalData. 

Uz obnovljive izvore, Belgija se u nadolazećem razdoblju namjerava osloniti i na plin.