Rusija i Venezuela moraju udružiti napore kako bi cijene nafte porasle, rekao je predsjednik Vladimir Putin venezuelskom predsjedniku Nicolasu Maduru. Priotom nije naveo neke konkretne poteze prema tom cilju, uključivo smanjenje proizvodnje. Rusija i Venezuela veliki su proizvođači nafte i njihova gospodarstva snažno ovise o prihodima od te sirovine čija se cijena gotovo prepolovila od lani zbog velike ponude i odluke zemalja članica OPEC-a da ne smanje proizvodnju, prenosi Reuters.
Rusija i Venezuela sposobne su stabilizirati cijene nafte, rekao je Maduro razgovarao s Putinom nakon vojne parade u povodu 70 godina završetka Drugog svjetskog rata u Aziji.
Podsjetimo, Moskva je dosad odbijala smanjivati proizvodnju. Članice OPEC-a lani su odlučile dopustiti pad cijena nafte iz više razloga, no Venezuela kojoj kronično nedostaje gotovine, želi rast cijena i sklapanje novog sporazuma između OPEC-a i zemalja izvoznica nafte koje nisu članice OPEC-a. Rusija, koja nije članica OPEC-a, želi zadržati visoku proizvodnju zbog zaštite svog tržišnog udjela. No, Aako bi Rusija smanjila proizvodnju nafte izgubila bi prihode, a oni su nužno potrebni za punjenje ruskog proračuna.