Američki predsjednik Joe Biden je izdao izvršnu naredbu u kojoj traži razvoj opsežne vladine strategije posvećene klimatskim rizicima u sljedećih 120 dana, kao i godišnje procjene fiskalnih rizika povezanih s klimom u sklopu američkog proračuna. Biden je naredio federalnim agencijama da procijene i ublaže povećanje i ozbiljnost rizika koje klimatske promjene predstavljaju za pojedince, poslove, federalnu vladu i tamošnji financijski sustav, objavili su iz Bijele kuće.

Klimatski odgovoran državni proračun

Naredba također zahtijeva da ministrica riznice Janet Yellen, šefica Vijeća za nadzor financijske stabilnosti, dostavi izvješće o podacima o financijskom riziku povezanim s klimatskim promjenama. Potez je dio dugoročne agende Bidenove administracije za smanjenje emisije stakleničkih plinova u SAD-u gotovo do polovice do 2030. i prijelaz na neto-nula ugljičnu ekonomiju do 2050., istovremeno ograničavajući štetu koju klimatske promjene predstavljaju za sve gospodarske sektore, objavio je CNBC.

"Predsjednikova Izvršna naredba o financijskom riziku povezanom s klimom pomoći će američkom narodu da bolje razumije kako klimatske promjene mogu utjecati na njihovu financijsku sigurnost. Ojačat će američki financijski sustav i dovesti do bolje informiranosti za konkretne odluke koje savezna vlada može donijeti kako bi ublažila rizike od klimatskih promjena. Od potpisivanja zajma za novi dom ili malu tvrtku do upravljanja životnom štednjom ili mirovinskim fondom - Amerikancima je važno imati pristup informacijama potrebnim za razumijevanje potencijalnih rizika povezanih s tim značajnim financijskim odlukama. Znamo da klimatska kriza, bilo kroz rastuća mora ili ekstremne vremenske uvjete, već predstavlja sve veće rizike za infrastrukturu, investicije i tvrtke. Ipak, ti su rizici često skriveni", stoji u priopćenju iz Bijele kuće.

Financijski rizici

Ovom se uredbom želi zauzdati kupovna moć federalne vlasti, koja godišnje troši više od 550 milijardi dolara na proizvode i usluge, tako što će se od glavnih dobavljača tražiti da budu transparentniji po pitanju emisije stakleničkih plinova kao i po pitanju rizika koji se odnose na klimu. To će se ticati i ulaganja mirovinskih i investicijskih fondova i životnih osiguranja, koja će trebati objaviti koliko njihova ulaganja imaju financijskih rizika povezanih s klimatskim promjenama, stoji u priopćenju iz Bijele kuće. 

"Ovo ne može biti stvar izbora. Ulozi su jednostavno prevelki. Federalna vlast mora biti primjer. Moramo tražiti istu razinu odgovornosti od onih s kojima poslujemo", izjavila je klimatska savjetnica Bijele kuće Gina McCarthy.