Vlada Federacije BiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, na sjednici koja je održana krajem srpnja u Sarajevu, izmijenila i dopunila Odluku o provođenju mjera za smanjenje troškova električne energije kućanstvima i poticanju energetske učinkovitosti.

Tako je određeno da se dodjela subvencija za potrošenu električnu energiju s 30. lipnja 2022. produžava do 30. lipnja iduće godine. Također je propisano da će od 1. srpnja do 30. studenog 2022. za korisnike na računu biti posebno izražen iznos subvencije, koji najviše može iznositi približno 98 kuna (25,50 KM) po računu za Elektroprivredu BiH, odnosno otprilike 104 kune (27 KM) za Elektroprivredu HZHB iz Mostara, što ovisi o potrošenoj električnoj energiji u obračunskom razdoblju. 


Rast potrošačkih cijena

Do sada je subvencioniranje, koje Vlada FBiH provodi od 2011. godine, podrazumijevalo iznos subvencije od približno 22 kune (5,50 KM) kod EPBiH, odnosno otprilike 27 kuna (sedam KM) za EPHZHB. Prosječan broj korisnika subvencija po godinama je iznosio oko 70 tisuća te je do polovine 2021. za tu namjenu izdvojeno približno 103,6 milijuna kuna (27 milijuna KM). 

"Ovom odlukom omogućena je pomoć potrošačima električne energije u ublažavanju posljedica nastalih uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena u tekućoj godini. Ovo je nastavak mjera pomoći Vlade FBiH građanima na ublažavanju posljedica inflacije, a u konkretnom slučaju riječ je o subvencioniranju računa za električnu energiju, odnosno o pomoći za umirovljenike s najnižom mirovinom i korisnike stalne novčane pomoći koji imaju rješenja od nadležnih službi/centara za socijalni rad u FBiH", objavljeno je na stranicama EPBiH.

U toj tvrtki podsjećaju kako je resorni federalni ministar pojasnio da će se s otprilike 385 kuna (100 KM) na pet mjeseci subvencionirati računi za struju socijalno ugroženim građanima. To u praksi znači da će od 1. srpnja do 30. studenog, za korisnike subvencija na računu biti posebno iskazan iznos subvencije, koji maksimalno može iznositi približno 98 kuna (25,50 KM) po računima EPBiH, odnosno otprilike 104 kune (27 KM) za EPHZHB, što ovisi o potrošenoj električnoj energiji, navodi se u priopćenju Ureda Vlade Federacije BiH za odnose s javnošću.