Na Bledu je 20. listopada 2021. održan 15. sastanak Međudržavnog povjerenstva za praćenje provedbe Ugovora između vlada Hrvatske i Slovenije o uređenju statusnih i drugih pravnih odnosa u vezi ulaganja, korištenja i razgradnje Nuklearne elektrane (NE) Krško. 

Međudržavno povjerenstvo upoznalo se s radom elektrane od posljednje sjednice koja je održana u srpnju prošle godine. Na sjednici se također razgovaralo o ispunjenju ciljeva treće revizije Programa razgradnje NE Krško i Programa zbrinjavanja radioaktivnog otpada (RAO) i istrošenog nuklearnog goriva iz NE Krško te o početku pripreme četvrte revizije programa. 

"NE Krško postiže izvrsne radne, sigurnosne i gospodarske rezultate te djeluje sigurno, pouzdano i odgovorno prema okolišu u kojem se nalazi", rekao je slovenski ministar infrastrukture Jernej Vrtovec

"Sastanak međudržavnog povjerenstva prilika je za dvije zemlje da razgovaraju o svim drugim operativnim pitanjima vezanima za provedbu odredbi međudržavnog ugovora, a mi smo to danas uspješno učinili", izjavio je. 


Koordinacijski odbor

"Drago mi je što smo danas pokrenuli izradu četvrte revizije programa i imenovali koordinacijski odbor koji će nam olakšati pripremu svih idućih aktivnosti koje nam predstoje u idućih nekoliko godina. Zahvaljujem slovenskoj strani na dobroj suradnji", istaknuo je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić

Međudržavno povjerenstvo raspravljalo je i o izvješću o stanju sredstava prikupljenih u slovenskom i hrvatskom fondu za financiranje razgradnje i skladištenja RAO-a i istrošenog nuklearnog goriva u NE Krško te o datumu sljedeće sjednice povjerenstva koja će se održati u prvoj polovici sljedeće godine u Hrvatskoj, izvijestilo je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.