Blok 6 u TE Šoštanj, najvećem energetskom postrojenju u susjednoj Sloveniji, u jutarnjim satima 9. svibnja ove godine ponovno je sinkroniziran s elektroenergetskom mrežom. Do planiranog zaustavljanja ključnog pogona te termoelektrane na ugljen došlo je 26. travnja ove godine u večernjim satima, a u vremenu zaustavljenog pogona, proizvodnju električne energije za slovenski elektroenergetski sustav i toplinske energije za potrošače koji su u Šaleškoj dolini (tj. Velenju i okolici) spojeni na toplinarski sustav osiguravali su Blok 5 i plinske jedinice.

Tijekom zaustavljanja pogona obavljeni su predviđeni radovi na održavanju, na kojima je sudjelovalo oko 400 zaposlenika elektrane i vanjskih suradnika.

U TE Šoštanj proizvodi se gotovo 1/3 električne energije u Sloveniji. Ukupna proizvodnja električne energije u 2021. godini iznosila je 3166 GW h, od čega 2507 GW h u Bloku 6. Istodobno je proizvodnja toplinske energije iznosila 343 GW h. Od prvoga siječnja ove godine do danas elektrana je proizvela 1236 GW h električne energije, oed čega 1010 GW h u Bloku 6. Ta je energija ujedno predstavljala više od 40% proizvedene električne energije koja je predana slovenskom elektroprijenosnom sustavu. Od prvog siječnja do danas također je proizvedene 170 GW h toplinske energije, od čega 122 GW h u bloku 6, izvijestio je Holding Slovenske elektrarne (HSE).