Globalna potražnja za naftom vjerojatno je već dosegla svoj vrhunac, stoji u upravo objavljenom BP-ovom Energy Outlooku. Potražnja za naftom bit će najveća žrtva manje potražnje za energijom u naredna tri desetljeća, u periodu u kojem će slabiji gospodarski rast i brži prelazak na obnovljivce povećati brzinu prelaska na čistija goriva za transport. 

Globalna potražnja za tekućim gorivima, uključujući naftu i biogoriva, gotovo će se prepoloviti na manje od 55 milijuna bl/d do 2050. godine, kada će udio nafte u globalnoj energetskoj mješavini sa trenutne trećine skliznuti na samo 14%, stoji u "brzom" scenariju energetskog prijelaza.

Čak i prema konzervativnijem scenariju "uobičajenog poslovanja", BP smatra da je svjetska potražnja za naftom u roku od nekoliko godina dostigla vrhunac na nešto više od 100 milijuna bl/d razine zabilježene 2019. godine.

"Postoji rizik da bi ekonomski gubici od COVID-19 mogli biti znatno veći, posebno ako postoje daljnji valovi zaraze", rekao je BP.

Velika promjena

Prema svom središnjem scenariju, BP vidi potrebu za naftom za oko 3 milijuna bl/d u 2025. a 2050. 2 milijuna bl/d manju kao rezultat pandemije. Otprilike dvije trećine utjecaja odražava slabije globalno gospodarstvo, a preostala trećina rezultat je trajnih promjena u ponašanju zbog COVID-19, rekao je BP.

"Ovi "efekti ožiljaka" iz krize dovest će do pada apsolutne potražnje za fosilnim gorivima u svim budućim scenarijima", rekao je glavni ekonomist BP-a Spencer Dale, označavajući "neviđeni" povijesni pad za bilo koju klasu goriva u svjetskoj energetskoj mješavini.

Samo će nafta u prometu doseći vrhunac sredinom i krajem 2020-ih u svim scenarijima, rekao je Dale, a to je posljedica napretka u energetskoj učinkovitosti i elektrifikaciji prometa. Do 2050. biogoriva i vodik će činiti oko 7% primarne potrošnje energije, prema srednjem scenariju. 

Rast obnovljivaca mogao bi biti s 5% 2018. na 45% u "brzom scenariju", a električna energija u energetskom miksu skače s nešto više od 20% 2018. na 45% s 350 GW nove snage u vjetru i suncu do 2050. S druge strane, S&P Global Pllatts-ova analitika smatra da će potražnja za naftom svoj vrhunac doseći tek 2040. te će se 120 mil. bl/d pasti na 116,5 mil. bl/d 2050.