Nakon panike zbog nestašice goriva na bezinskim postajama britanska vlada objavila je da će suspendirati primjenu zakona o tržišnom natjecanju u naftnom sektoru kako bi kompanijama olakšala koordinaciju u dostavi goriva, a razmatra i angažman vojske, prenosi BBC. Suspenzija zakona tvrtkama mogla olakšati razmjenu informacija i određivanje prioriteta u opskrbi dijelova zemlje koje je problem izostalih isporuka najteže pogodio. Proteklih dana pred benzinskim su se postajama u Britaniji počeli stvarati redovi budući da su građani u strahu od poremećaja u opskrbi požurili napuniti tankove. 

Nakon Brexita Velika Britanija suočava se s manjkom 100.000 vozača kamiona budući da su te poslove ranije radili većim dijelom strani državljani pa unatoč punim rafinerijama nema tko dostaviti gorivo na benzinske crpke. Stoga se razmišlja i o mogućnosti angažmana vojske o čemu će se raspravljati na Vladi. Do 150 vojnih vozača cisterni spremno je angažirati se u dostavi goriva, a očekuje se da bi se situacija trebala donekle stabilizirati u narednim danima i tjednima.

Udruženje trgovaca naftnim derivatima upozorilo je da čak dvije trećine njihovih članova na gotovo 5500 nezavisnih prodajnih mjesta nema goriva, a ostala su “djelomično presušila i uskoro će biti prazna”. Velika Britanija ima ukupno više od 8000 benzinskih postaja. Najavljujući izuzeće naftne industrije iz Zakona o tržišnom natjecanju iz 1998., ministar za poslovni sektor Kwasi Kwarteng rekao je da vlada “već dugo” ima krizne planove koji bi trebali osigurati opskrbu gorivom. Cijena gotiva na benzinskim postajama u Britaniji trenutno je na najvišoj razini u osam godina, a znatno je porasla otkad je BP zatvorio određeni broj postaja. Prosječni vozač u Britaniji ima 55 godina, a plaće nisu stimulativne tako da su se tim poslom prije Brexita bavili uglavnom stranci.