Upravni odbor mađarske naftne i plinske kompanije MOL je razmotrio i odobrio ažuriranu, dugoročnu strategiju MOL Group 2030+ koja je bila predstavljena u listopadu 2016. godine. 

"Dugoročna strategija MOL 2030 do sada se pokazala progresivnom, vjerodostojnom i ispravno usmjerenom. Sukladno tome, MOL je poduzeo važne strateške korake u pravom smjeru tijekom posljednjih pet godina. Međutim, u posljednje vrijeme uočili smo neviđeni tempo promjena, uključujući brzi napredak u tranziciji zelene energije. Cilj naše ažurirane strategije je ubrzati proces tranzicije kako bi se poboljšala MOL-ova otpornost i sposobnost oblikovanja održive budućnosti. Izoštrit ćemo fokus i dodatno povećati učinkovitost, tražeći nove mogućnosti s novom odlučnošću. Jedna se stvar nije promijenila od 2016. godine: i dalje smo duboko predani transformaciji naših tradicionalnih djelatnosti temeljenih na fosilnim gorivima u održiv poslovni model s niskim udjelom ugljika", izjavio je predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor MOL-a Zsolt Hernádi


Milijarda dolara 

MOL, među ostalim, želi imati ključnu ulogu u oblikovanju kružnog gospodarstva s niskim udjelom ugljika, i to ulaganjem u nove djelatnosti poput integracije i iskorištavanja otpada, recikliranja, hvatanja, korištenja i skladištenja ugljika (CCUS), naprednih biogoriva i potencijalno prilika povezanih s vodikom

U sljedećih pet godina ova kompanija će potrošiti milijardu američkih dolara na nove niskougljične i održive projekte kako bi postala ključni igrač u kružnom gospodarstvu u Srednjoj i Istočnoj Europi, priopćeno je iz MOL-a. 

Također, MOL dijeli ambiciju EU-a da do 2050. bude klimatski neutralan u pogledu svih emisija ugljika i želi aktivno sudjelovati u industrijskoj revoluciji kako bi Europa postala ugljično neutralna, kako samostalno tako i u partnerstvu s drugima. 

"Svaka transformacija u osnovi je složena, dugotrajna i često bolna vježba. Uvjeren sam, međutim, da će nas naša osvježena, dugoročna strategija odvesti na pravi put kako bismo se razvili u ključnog igrača kružnog gospodarstva s niskim udjelom ugljika, nudeći uzbudljive mogućnosti našim zaposlenicima, kontinuirano poboljšavajući iskustvo kupaca, konstruktivno radeći s našim partnerima, dok našim ulagačima osiguravamo stabilan, predvidljiv prihod tijekom cijelog puta transformacije", istaknuo je, među ostalim, Hernádi.