Bugarska, kojoj je Rusija odbila isporučivati plin, jer ga ta zemlja ne želi platiti zatraženim načinom, će od lipnja dobivati isporuke američkog ukapljenog plina, objavila je bugarska vlada. Vlada je objavila da je dogovor postignut na sastanku premijera Kirila Petkova i američke potpredsjednice Kamale Harris u Washingtonu, a Vlada je objavila da će cijne biti niže od trenutnih Gazpromovih

Bugarska troši oko tri milijarde m3 plina godišnje, a 90% stizalo je iz Rusije. Bugarska je s SAD-om razgovaral o mogućnostima partnerstva u energetici i energetskoj diverzifikaciji cijele regije. Također je bilo riječi o modernizaciji vojske te stabilnosti u regiji Zapadnog Balkana. 

Bugarska rafinerija nafte u Burgasu, u Lukoilovom vlasništvu prestat će s radom ako dođe do prekida isporuke ruske nafte tankerima koji stižu u tamošnju luku, izjavio je predsjednik uprave te rafinerije Ilshat Sharafutdinov. Moguće je tražiti uvoz iz drugih pravaca, ali za to će trebati vremena, potvrdio je. Ako dođe do naglog prekida isporuke, bit će problema, reako je, objavile su Novinite.