Novoimenovani bugarski ministar gospodarstva, energetike i turizma Deljan DOBREV je ponovio stav koji je iznio premijer Bojko BORISOV o tome da u buduće projekt NE Belene neće biti isključivo bugarsko-ruski. Isto tako, ako se gradnja ne bude nastavila, već gotovi reaktor bi mogao biti ugrađen u NE Kozloduj, ali će za to trebati vremena. Međutim, vođa bugarske oporbe je iznio stav da bi Bugarska trebala prodati taj reaktor koji je završen u Rusiji, a kao moguće kupce navodi neke od ruskih nuklearnih elektrana, javlja bugarski dnevnik 'Novinite'.
Inače, u vezi s NE Belene je najavljeno da će premijer Borisov razgovarati s ruskim premijerom Vladimirom PUTINOM o daljoj sudbini tog projekta. Ipak, bugarski premijer na pitanja novinara nije želio reći kakva je konačna odluka.
U vezi s time, ruska nuklearna tvrtka Rosatom je poručila da je spremna suglasiti se o još jednom produljenju ugovora o gradnji elektrane. Aneks ugovora kojim se osigurava produljenje izvornog ugovora o gradnji iz 2006. godine, važi do kraja ožujka 2012. Međutim, Rosatom bi htio dobiti jasan bugarski stav koliko bi se produljenje htjelo i hoće li Bugarska u novom aneksu prihvatiti dosadašnje ugovorne obaveze te kakav je plan u vezi budućnosti projekta.
U isto vrijeme, dio teritorija na obali Crnog mora koji se proteže i na 300 km2, oko čega se spore Bugarska i Rumunjska, nalazi se na planiranoj trasi plinovoda South Stream što bi moglo dovesti do određenih problema u njegovoj realizaciji. Ako se spor riješi u korist Rumunjske, plinovod bi mogao izaći na kopno u njoj umjesto u Bugarskoj.
Ipak, istodobno jedan od najvećih svjetskih proizvođača turbina na vjetar, indijska tvrtka Suzlon, priprema gradnju vjetroelektrane pokraj grada Balčika na sjeveroistoku Bugarske. Elektrana će imati 75 vjetroturbina i ukupnu snagu najmanje 150 MW. Tvrtka navodi da je prikupila sve potrebne dozvole te da će početkom 2013. godine početi instaliranje turbina.
No, samo 9% proizvodnih tvrtki u Bugarskoj koristi energiju iz obnovljivih izvora, pokazalo je izvješće Instituta za ekonomska istraživanja Bugarske akademije znanosti. U prvom redu se obnovljivim izvorima služe tvrtke u sektorima trgovine i usluga. Nadalje, bugarske tvrtke koje koriste obnovljive izvore, čine to služeći se Sunčevom solarnom energijom, biomasom i biogorivima. Njih 41% koristi ih za transport, 19% za industrijsku proizvodnju, a 11% za hotelske i restoranske usluge. Istraživanje je proučilo i korištenje obnovljivih izvora u kućanstvima i utvrdilo da se u tom segmentu najviše koriste biomasa, Sunčeva energija te otpad iz poljoprivrede i šumarstva.
Konačno, novi ministar Dobrev smijenio je dosadašnjeg glavnog direktora bugarskog energetskog holdinga BEH i na njegovo mjesto postavio dosadašnjeg čelnika elektroenergetske tvrtke NEK.