PRVI potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić u ekskluzivnom je intervjuu za Media servis korigirao svoje izjave o 40 kuna većim računima za struju. Rekao je kako povećanje cijene struje i plina zasigurno neće povećati Vladi popularnost, ali da je to bilo nužno. Odbacio je spekulacije da se radilo o protuzakonitom podizanju cijena. "Ako se išta može protumačiti zlonamjerno, prljavo i zločesto, onda će se to u našoj javnosti uvijek pokušati učiniti" "Više od dvije godine imamo odobreno povećanje struje od HERA-e", pojasnio je Čačić za Media servis i odbacio navode da se radilo o protuzakonitoj odluci. "Ako se išta može protumačiti zlonamjerno, prljavo i zločesto, onda će se to u našoj javnosti uvijek pokušati učiniti. Sama pomisao da bi bilo tko u Vladi želio ili imao poseban interes podizati cijene energenata na račun građana je čini mi se, potpuno iracionalno", istaknuo je prvi potpredsjednik Vlade te dodao kako će kod nekih obitelji nova povećanja značiti 120, 150 kuna. 
"Kod nekih će biti i manje, mi smo izračunali prosjek", pojasnio je Čačić. Podsjetimo, prošlog je tjedna na sjednici Vlade govoreći o poskupljenju izjavio: "Cijena struje za kućanstva povećat će se za 20%, što je povećanje od 40 kuna za prosječnu obitelj". 
"HEP je akumulirao gubitke u proteklih 16 mjeseci, a da do povećanja nije došlo, taj bi dug došao do 900 milijuna kuna", rekao je Čačić. Tek kad HEP dođe na nulu, moći će se krenuti dalje. "HEP mora sve buduće cjenovne udare, a onda to više nije 20 posto nego 2, 3, 5 ili 7 posto, u sljedeće četiri godine amortizirati postepenim restrukturiranjem. On mora ući u restrukturiranje. Ovdje je poznato što je starije, kokoš ili jaje", slikovito se izrazio Čačić. A restrukturiranje ne čeka samo HEP. "Sve. Jednostavno cijeli sustav. Pogledajte Hrvatske željeznice, to je užasno predimenzionirano i jako neracionalno. To moraju učiniti i HAC i Hrvatske šume", rekao je Čačić i pojasnio da se to mora dogoditi u iduće četiri godine te zaključio da se ništa neće dogoditi preko noći.