"Građanima ćemo ponuditi da u inicijalnoj javnoj ponudi (IPO) sudjeluju u jednom ili nekoliko projekata koje je Končar pokrenuo a razvijat ćemo ih s Hrvatskom elektroprivredom, te ćemo omogućiti da obitelji sudjeluju iznosom do 10.000 eura s garantiranom mogućnošću otkupa na razini od šest do sedam posto godišnjeg prinosa. Ti prinosi su iznad 10%, ali ako netko želi svoj kapital vratiti, imat će garantirani ulog što sada nema nigdje. Očekujem da u tome sudjeluju i naši fondovi", rekao je to Radimir Čačić, prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva prilikom obilaska vjetroelektrane Pometeno brdo kod Konjskog koju će Končar dovršiti do kraja ove godine, kada će ukupna investicije "težiti" 28 milijuna eura.
Premda je ovo projekt s čijom se realizacijom startalo 2008., Čačić navodi da ovi projekti ne bi bili mogući bez potpuno promijenjenih pravila igre te naglašava da je Vlada uvela u tarifni sustav 15 posto poticaja za korištenje domaćih gospodarskih resursa: - To je omogućilo da ti projekti postanu fizibilni, kakav će Končaru sada biti i projekt od 20 MW solarne energije, naročito ako uz njega stane jamstveni fond kojeg sada stvaramo u Fondu za zaštitu okoliša i energetiku kao i neke poticajne mjere koje ćemo tome dodati te očekujem da i to bude projekt koji će se u najkraćem mogućem roku, u okviru 18 mjeseci, pripremiti i realizirati jer je ovdje sve spremno. To je jedan novi prostor u segmentu kojeg do sada nismo spominjali - kazao je prvi potpredsjednik Vlade.
Končar pokrenuo i razvoj novih projekata vjetroelektrana i tri su se pokazala isplativim za daljnju: Rust - Kamešnica, Pusto polje Lisac kod Gračaca i u Tovarniku na Dunavu. Ta tvrtka ima i čitav niz projekata fotonaponskih elektrana od oko 100MW, i upravo je s HEP-om rješava pitanja priključaka na elektroenergetski sustav, te je u fazio izrada studija za zaštitu okoliša i ishođenja lokacijskih dozvola, objašnjava, Davor Mladina član Uprave Končara.
Čačić je obišao i HE Zakučac. Investiranje je, kaže Radimir Čačić, temelj gospodarskoga rasta, a investicija u HE 'Zakučac', u koju će HEP do 2015. godine uložiti 997 milijuna kuna. - Obnova je zacrtana još 2006. godine, no dvije godine kasnije, kao rezultat loše politike, projekt je zaustavljen. Trenutačno su u tijeku pripremni radovi za izmjenu prvog od četiri agregata, a već do kraja ove godine u 'Zakučac' će biti uloženo 129 milijuna kuna - kaže Čačić. HE 'Zakučac' najveća je elektrana u hrvatskom energetskom sustavu, a nakon njene modernizacije instalirana snaga bit će joj povećana s 486 MW na 538 MW, a prosječna godišnja proizvodnja porast će za 58 milijuna kWh. Kad čitav projekt bude gotov, tako barem tvrde u HEP-u, Splitsko-dalmatinska županija će, što se isporuke električne energije, biti mirna idućih 50 godina. Proizvodnim jedinicama moći će se, pak, daljinski upravljati iz Zagreba. Posebno je, ističe Čačić, važno što projekt revitalizacije elektrane koja pokriva 14% ukupne hrvatske potrošnje financira HEP iz vlastitih sredstava, te što u njemu sudjeluje dvadesetak mahom hrvatskih tvrtki. - Ovo je primjer kako se u gospodarstvu može angažirati i hrvatska pamet - veli prvi potpredsjednik Vlade, napominjući kako je paralelno s HE 'Zakučac' počela i rekonstrukcija HE 'Dubrovnik 1' teška 50 milijuna kuna, objavila je Slobodna Dalmacija.